24 Ιούνιος 2015, 15:12 - Τελευταία Ενημέρωση: 25 Ιούνιος 2015, 14:09

Ποντίων... Γεύσεις μετά τα μαθήματα ποντιακής διαλέκτου στη Δράμα! (φωτο)

  • Ποντίων... Γεύσεις μετά τα μαθήματα ποντιακής διαλέκτου στη Δράμα! (φωτο)
  • Ποντίων... Γεύσεις μετά τα μαθήματα ποντιακής διαλέκτου στη Δράμα! (φωτο)
  • Ποντίων... Γεύσεις μετά τα μαθήματα ποντιακής διαλέκτου στη Δράμα! (φωτο)
  • Ποντίων... Γεύσεις μετά τα μαθήματα ποντιακής διαλέκτου στη Δράμα! (φωτο)

«Ποντίων Γεύσεις», μια εκδήλωση που διέγειρε ουρανίσκους αλλά και μνήμες ήταν αυτή που διοργάνωσαν τα τμήματα ποντιακής διαλέκτου Δράμας με την κατεύθυνση της δασκάλας τους Ευγενίας Δροσίδου, σηματοδοτώντας τη λήξη των μαθημάτων, την Κυριακή 21 Ιουνίου. Το γεγονός σημείωσε τεράστια επιτυχία κάνοντας τους υπεύθυνους του δήμου να ζητήσουν από τους διοργανωτές να καθιερωθεί η εκδήλωση αυτή ως πολιτιστικό δρώμενο της περιοχής.

Παρουσιάστηκαν περισσότερα από 100 εδέσματα φτιαγμένα από τους μαθητές και τη δασκάλα τους από όλες τις περιοχές του Πόντου χωρισμένα ανά περιφέρειες της Πάφρας, της Τραπεζούντας του Άκ Ντάγ Ματέν, της Αργυρούπολης και του Καρς.

Την απόλαυση των γεύσεων συνόδευσαν χοροί των τοπικών συλλόγων Διποτάμων, Καλλιφύτου, Λιβαδερού, Νέας Αμισού και Προσοτσάνης, πλαισιωμένοι μουσικά από νταούλι και λύρα μαζί με το μελωδικό τραγούδι του μεγάλου Στάθη Νικολαΐδη καθώς και θεατρικές παραστάσεις από τη ζωή στον Πόντο.

Την εκδήλωση χαιρέτισαν τα μέλη της συντακτικής επιτροπής του Εγχειριδίου της Ποντιακής Διαλέκτου και του Πανελληνίου Συνδέσμου Ποντίων Εκπαιδευτικών, Διαμαντής Λαζαρίδης και Βασίλης Γ. Χατζηθεοδωρίδης, καθώς και η εκπαιδεύτρια τμημάτων της διαλέκτου, Νόπη Λαρχανίδου.

Ο Δ. Λαζαρίδης έκανε μια αναδρομή στα πέτρινα χρόνια της παιδικής του ζωής, ως ποντιόπουλο του Μεσοπολέμου, και της βαριάς βουλγαρικής κατοχής, και αναφέρθηκε στην απόσταση που χωρίζει τη δική του πρώτη γενιά από τη σημερινή τρίτη και τέταρτη γενιά των Ποντίων, σε σχέση με τα βιώματα και τις εμπειρίες τους από τις αλησμόνητες πατρίδες. Δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στις περιορισμένες γνώσεις που έχουν σήμερα τα παιδιά της τρίτης και τέταρτης γενιάς για τον Πόντο, εφιστώντας την προσοχή στην αναζήτηση τρόπων εξοικείωσής τους με τη διάλεκτο και τον πολιτισμό του Πόντου.

Ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Ποντίων Εκπαιδευτικών «ξαναζωντάνεψε» την ποντιακή διάλεκτο.

Ο Βασίλης Χατζηθεοδωρίδης αναφέρθηκε στην εκστρατεία που ανέλαβε ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Ποντίων Εκπαιδευτικών τα τελευταία πέντε χρόνια για την έκδοση ενός εγχειριδίου της ποντιακής διαλέκτου, μετά από ενενήντα και πλέον χρόνια από τον ξεριζωμό. Τονίστηκε δε ιδιαίτερα η ένταξη της ποντιακής διαλέκτου σε ευρωπαϊκό πρόγραμμα διδασκαλίας μέσω των δήμων της χώρας και η πιστοποίηση σαράντα και πλέον εκπαιδευτών για τη διδασκαλία της για ενήλικες.

Ακολούθησαν τραγούδια και χοροί των χορευτικών τμημάτων των ποντιακών συλλόγων και φυσικά η κατανάλωση των γευστικών ποντιακών εδεσμάτων.