14 Ιούλιος 2013, 16:35 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Σεπτέμβριος 2014, 20:22

Αρχαία αλφαβητική επιγραφή βρέθηκε στην Ιερουσαλήμ

  • Αρχαία αλφαβητική επιγραφή βρέθηκε στην Ιερουσαλήμ

Αρχαιολόγοι του Εβραϊκού Πανεπιστημίου της Ιερουσαλήμ βρήκαν την αρχαιότερη γνωστή αλφαβητική επιγραφή της περιοχής, που χρονολογείται από την εποχή των βασιλέων Δαβίδ ή Σολομώντα, 250 χρόνια πριν την εβραϊκή επιγραφή της βασιλείας του Εζεκία (τέλος 8ου αι. π.Χ.), το μέχρι σήμερα αρχαιότερο γνωστό κείμενο του χώρου.

Η επιγραφή βρέθηκε κοντά στο Τέμενος του Βράχου. Η αρχαιολόγος του Εβραϊκού Πανεπιστημίου της Ιερουσαλήμ δρ Εϊλάτ Μαζάρ αποκάλυψε την επιγραφή στην επιφάνεια τμηματικά σωζόμενου πίθου, ενός μεγάλου αγγείου χωρίς λαιμό που βρέθηκε μαζί με έξι άλλα στη θέση Οφέλ. Μάλιστα είχε σταμπαριστεί κοντά στο χείλος του αγγείου πριν την όπτηση. Η αρχαιολόγος θεωρεί ότι είναι μοναδικό εύρημα και ότι αποτελεί σημαντική συμβολή στην ιστορία της πόλης.

Τοποθετείται χρονολογικά στην προ-Ναϊκή περίοδο και δεν είναι στα εβραϊκά, αλλά θεωρείται ότι γράφτηκε από Ιεβουσίτες, τμήμα του πληθυσμού της περιοχής την εποχή του Δαβίδ και του Σολομώντα. Διαβάζεται από αριστερά προς τα δεξιά, το κείμενο περιλαμβάνει συνδυασμό γραμμάτων μήκους 25 εκ. που μεταγράφονται ως m, q, p, h, n (ίσως l) και n.

Καθώς ο συνδυασμός αυτών των γραμμάτων δεν έχει νόημα στις γνωστές Δυτικο-Σημιτικές γλώσσες, η σημασία της επιγραφής παραμένει άγνωστη. Οι αρχαιολόγοι εικάζουν ότι η επιγραφή αναφέρεται στο περιεχόμενο του αγγείου επάνω στο οποίο βρέθηκε, ή το όνομα του ιδιοκτήτη του. Σύμφωνα πάντως με τον Καθηγητή Αχιτούβ, η επιγραφή δε σώζεται πλήρως, καθώς λείπουν το πρώτο γράμμα αλλά και το τέλος της.

Όσο για το ίδιο το όστρακο με την η επιγραφή, βρέθηκε σε δεύτερη χρήση, σε γέμισμα  δαπέδου κτιρίου, μαζί με ανάλογου χαρακτήρα όστρακα από αγγεία των οποίων η προέλευση τοποθετείται σε λόφο κοντά στην Ιερουσαλήμ.

archaiologia.gr

Πηγή: apocalypsejohn.com