23 Ιούνιος 2015, 16:32 - Τελευταία Ενημέρωση: 23 Ιούνιος 2015, 16:32

Άναψαν τα αίματα στην Επιτροπή της Βουλής που συζητά (και) τις συντάξεις των Ποντίων

  • Δήλωση βόμβα του προέδρου της ΑΔΕΑΕ για τις υποκλοπές
    (Φωτ. αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Μια πρόγευση για το τι μέλλει να γίνει σε κοινοβουλευτικό επίπεδο σχετικά με το πακέτο μέτρων των 8 δισ. ευρώ που ετοιμάζεται (όπως όλα δείχνουν) να ξεκλειδώσει τη συμφωνία με τους δανειστές, έδωσε σήμερα η αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή που επεξεργάζεται νομοσχέδιο του υπουργείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Σε αυτό το νομοσχέδιο υπάρχει και το άρθρο που προβλέπει την επαναχορήγηση της σύνταξης σε ανασφάλιστους υπερήλικες και ομογενείς από την πρώην Σοβιετική Ένωση και τη Βόρεια Ήπειρο.

Οι βουλευτές της ΝΔ ζήτησαν από τον υπουργό Δημήτρη Στρατούλη να τους ενημερώσει για την επικείμενη συμφωνία, κάνοντας λόγο για ένα φιλολαϊκό νομοσχέδιο που φέρνει η κυβέρνηση, το οποίο όμως θα το πάρει πίσω εξαιτίας της συμφωνίας που πρόκειται να υπογραφεί. Η ΝΔ –που τελικά αποχώρησε από τη συζήτηση– δηλώνει ότι η έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους που συνοδεύει το νομοσχέδιο είναι ελλιπής. «Η μνημονιακή αντιπολίτευση επιχειρεί να εκπροσωπήσει τους δανειστές εντός της Βουλής», απάντησαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που μετέχουν στην επιτροπή.

«Την ώρα που διαφαίνεται μια συμφωνία με μέτρα 8 δισ. ευρώ, μειώσεις μισθών, συντάξεων, περικοπές πρόωρων και αυξήσεις φόρων, έρχεται το υπουργείο με πακέτο παροχών. Αυτό παραπέμπει σε μια διγλωσσία. Έξω μέτρα, μέσα πρωτοβουλίες παροχολογικές», δήλωσε αποχωρώντας ο γαλάζιος Νίκος Παναγιωτόπουλος.

Στρατούλης προς ΝΔ: Δεν αξίζει να κάνετε τέτοια αντιπαράθεση για ένα νομοσχέδιο που λύνει τόσα προβλήματα.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης ο Βασίλης Οικονόμου από τη ΝΔ εγκάλεσε την αντιπρόεδρο της Βουλής Δέσποινα Χαραλαμπίδου λέγοντάς της ότι πρώτη φορά αντιπρόεδρος Κοινοβουλίου εισηγείται νομοσχέδιο για ένα κόμμα. «Όταν γίνεις γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ να καθορίζεις εσύ ποιος θα μιλά και ποιος όχι. Μπορεί βέβαια και αυτό να γίνει, μιας και έχετε αλλάξει τόσα κόμματα», απάντησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Θανάσης Πετράκος.

Ο Βασίλης Οικονόμου δεν άφησε την ατάκα να πέσει κάτω, και είπε χαρακτηριστικά: «Εσείς κύριε Πετράκο, με την σπουδαία πολιτική σας, είστε ο τελευταίος που μπορεί να μιλήσει για μένα. Από κομμουνιστής, γίνατε τώρα μνημονιακός». Στη συνέχεια ακολούθησε ο εξής διάλογος:

Πετράκος: Να ανακαλέσει ο Οικονόμου. Είναι γνωστή η διαδρομή μου. Εκείνος αλλάζει τα κόμματα σαν πουκάμισα.
Οικονόμου: Εγώ από πού έχω περάσει το λέει το βιογραφικό μου. Εσείς πείτε μου τι έχετε κάνει.

Την ώρα του καβγά ο Στάθης Λεουτσάκος έλεγε συνεχώς: «Μιλάνε όλοι μιλά και ο Οικονόμου. Μιλούν όλοι, μιλούν και οι γυρολόγοι». Μάλιστα, λίγο αργότερα, ο συγκεκριμένος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ συγκρούστηκε με τον Γεράσιμο Γιακουμάτο. «Ο ΣΥΡΙΖΑ παίρνει και ο ΣΥΡΙΖΑ δίνει. Παίρνεις από τους συνταξιούχους και έρχεστε εδώ και κάνετε τον Καραμουρτζούνη», είπε ο Γ. Γιακουμάτος. Ο Στ. Λεουτσάκος του απάντησε «Κάτσε καλά Γεράσιμε», και ο Γιακουμάτος βουλευτής αντέτεινε: «δεν μας αφήνετε να μιλήσουμε. Δεν θα μας κάνετε Βόρεια Κορέα».