23 Ιούνιος 2015, 16:48 - Τελευταία Ενημέρωση: 23 Ιούνιος 2015, 16:33

Εκτός εξεταστέας ύλης η Γενοκτονία των Ποντίων από την Ιστορία της Γ' Λυκείου

  • Εκτός εξεταστέας ύλης η Γενοκτονία των Ποντίων από την Ιστορία της Γ' Λυκείου

Αναστάτωση έχει προκαλέσει στον ποντιακό ελληνισμό, και ιδιαιτέρως στους Ποντίους του εξωτερικού, η απόφαση του υπουργείου Παιδείας να αφαιρέσει από την εξεταζόμενη ύλη της Ιστορίας Κατεύθυνσης της Γ΄ Λυκείου, για τη σχολική χρονιά 2015-2016, το κεφάλαιο «Ο Παρευξείνιος Ελληνισμός τον 19ο και 20ό αιώνα», στο οποίο περιλαμβάνεται η Γενοκτονία των Ποντίων.

Οι πληροφορίες που φτάνουν τις τελευταίες μέρες στα δημοσιογραφικά γραφεία κάνουν λόγο για ένα μικρό κεφάλαιο, απολύτως κατανοητό, και άρα όχι δύσκολο να διδαχθεί από τους καθηγητές και να αφομοιωθεί από τους μαθητές.

Στη θέση του, στο βιβλίο «Θέματα Νεοελληνικής Ιστορίας» της Γ΄ τάξης Γενικού Λυκείου των Γ. Μαργαρίτη, Αγ. Αζέλη, Ν. Ανδριώτη, Θ. Δετοράκη, Κ. Φωτιάδη, προστέθηκε το πολύ μεγαλύτερο σε έκταση κεφάλαιο «Από την Αγροτική Οικονομία στην Αστικοποίηση», και συγκεκριμένα οι ενότητες «Η Ελληνική Οικονομία μετά την Επανάσταση» και «Η Οικονομία κατά τον 19ο αιώνα», οι οποίες δεν διδάσκονταν τα προηγούμενα έτη.

Σε επικοινωνία του pontos-news.gr με αρμόδιους φορείς, μας μεταφέρθηκε ότι το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ) πράγματι δέχθηκε αίτημα έγκρισης του εν λόγω προγράμματος, αυτού δηλαδή που αφήνει εκτός το επίμαχο κεφάλαιο, ωστόσο δεν έγινε δεκτό.

Το αίτημα αφορούσε την αφαίρεση του κεφαλαίου προκειμένου να μειωθεί η διδακτέα ύλη και να μπορεί να παραδοθεί εγκαίρως από τους καθηγητές. Το ΙΕΠ όμως, σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, απάντησε ότι ο χρόνος επαρκεί για να βγει η ύλη. 

Παρά την άρνηση του ΙΕΠ να αφήσει εκτός το κεφάλαιο για τον παρευξείνιο ελληνισμό, «ο υπουργός, ο υφυπουργός, όποιος πήρε την απόφαση ανέλαβε την ευθύνη και το αφαίρεσε» δήλωσε αξιόπιστη πηγή στο pontos-news.gr.

Επιπλέον μας επισήμαναν ότι εάν πράγματι το υπουργείο έχει αυτά τα σχέδια, είναι «σαν να έχει κηρυχθεί πόλεμος». Σε κάθε περίπτωση, ο ποντιακός ελληνισμός έχει ήδη ζητήσει να πάρει συγκεκριμένες απαντήσεις, ενώ εκπαιδευτικοί ποντιακής καταγωγής σημειώνουν πως δεν πρόκειται να γίνει δεκτή μια τέτοια αλλαγή που προσβάλλει τους Ποντίους και τους προγόνους τους.