23 Ιούνιος 2015, 14:50 - Τελευταία Ενημέρωση: 23 Ιούνιος 2015, 14:47

Απετράπη αυτοκτονία 15χρονης Ελληνίδας που ζει στη Γερμανία

  • Απετράπη αυτοκτονία 15χρονης Ελληνίδας που ζει στη Γερμανία

Απετράπη από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος μέσω της καινοτόμου online διαδικασίας «CYBER ALERT» άλλη μια περίπτωση αυτοκτονίας που εκδηλώθηκε μέσω διαδικτύου από 15χρονη Ελληνίδα που διαμένει στη Γερμανία.

Η ενημέρωση της υπηρεσίας έγινε τηλεφωνικά, αλλά και μέσω μηνύματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, το οποίο ανέφερε ότι χρήστης ιστοσελίδας κοινωνικής δικτύωσης εκδήλωσε την πρόθεση να αυτοκτονήσει. Αυτό έγινε με ανάρτηση έφηβης στον προσωπικό λογαριασμό της.

Άμεση ήταν η επέμβαση των αστυνομικών της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, οι οποίοι σε στενή συνεργασία με το τμήμα SIRENE (Δ.Δ.Α.Σ.) πραγματοποίησαν έρευνα για την ανεύρεση των στοιχείων ταυτότητας και του τόπου διαμονής του ατόμου που διέτρεχε κίνδυνο.

Μόλις εντοπίστηκε η 15χρονη, διασφαλίστηκε σε κλάσματα δευτερολέπτου η σωματική της ακεραιότητα και ενημερώθηκαν ταυτόχρονα οι Γερμανικές αρχές.

Το Τμήμα SIRENE έχει ως κύρια αποστολή την ανταλλαγή συμπληρωματικών πληροφοριών –που αφορούν τη λήψη διοικητικών και ποινικών μέτρων σε βάρος προσώπων και αντικειμένων, όπως συλλήψεις διωκομένων με Ευρωπαϊκό Ένταλμα Σύλληψης, εντοπισμό και κατάσχεση κλεμμένων οχημάτων, εντοπισμό ανηλίκων– στο πλαίσιο της Σύμβασης Εφαρμογής της Συμφωνίας Σένγκεν (ΣΕΣΣ).

Το προανακριτικό υλικό που συγκεντρώθηκε θα υποβληθεί στις αρμόδιες Εισαγγελικές Αρχές.

Οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν (ανώνυμα ή επώνυμα) με τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος προκειμένου να παρέχουν πληροφορίες ή να καταγγέλλουν παράνομες ή επίμεμπτες πράξεις ή δραστηριότητες του τελούνται μέσω Διαδικτύου, στα ακόλουθα στοιχεία επικοινωνίας:

  • Tηλεφωνικά: 111 88
  • Στέλνοντας μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου e-mail στο: ccu@cybercrimeunit.gov.gr
  • Μέσω της εφαρμογής (application) για έξυπνα τηλέφωνα (smart phones) με λειτουργικό σύστημα ios-android: CYBERKID
  • Μέσω Twitter «Γραμμή SOS Cyber Alert»: @cyberalertGR