Από τον Κερένσκι ως τον Λένιν

Οι επισκέπτες της ιστοσελίδας αυτής γνώριζαν εδώ και καιρό πως η ελληνική κυβέρνηση δεν είχε περιθώρια να οδηγήσει τη χώρα σε ρήξη με τους Ευρωπαίους εταίρους, αν ήθελε να διατηρήσει ένα στοιχειωδώς ανεκτό βιοτικό επίπεδο του ελληνικού λαού στο πλαίσιο μιας δημοκρατίας Δυτικού τύπου. Η χθεσινή μέρα το επιβεβαίωσε.

Η χώρα μετά τις εξελίξεις αυτές εισέρχεται σε μια φάση επαναδιαμόρφωσης του πολιτικού σκηνικού. Στον ΣΥΡΙΖΑ υπάρχουν τάσεις που όσο ωφελιμιστικές κι αν είναι, δεν θα μπορέσουν να αποδεχθούν τη συμφωνία. Ρήξη θα υπάρξει, αλλά, αυτή θα γίνει στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος.

Η συμφωνία θα περάσει από τη Βουλή καθώς θα την ψηφίσουν κόμματα της αντιπολίτευσης. Η κυβερνητική συνεργασία με τους ΑΝΕΛ θα δοκιμαστεί και η δεδηλωμένη, μάλλον, θα απολεσθεί.

Ο Αλέξης Τσίπρας θα κρίνει αν θα συνεχίσει να κυβερνά ως κυβέρνηση μειοψηφίας ή αν θα συνεργαστεί με άλλον πολιτικό σχηματισμό – κατά πάσα πιθανότητα με το Ποτάμι, το οποίο οι πολιτικές εξελίξεις ευνοούν.

Η άλλη επιλογή που έχει ο πρωθυπουργός είναι να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές με λίστα.

Από τον Κερένσκι ως τον Λένιν η «επανάσταση» προχώρησε, αλλά στην ελληνική εκδοχή της κέρδισαν οι μενσεβίκοι τους μπολσεβίκους. Ευτυχώς, αν πάρει κανείς υπόψη του την εξέλιξη της Σοβιετίας.