23 Ιούνιος 2015, 11:48 - Τελευταία Ενημέρωση: 23 Ιούνιος 2015, 11:44

Άγνωστοι βεβήλωσαν το μνημείο Ολοκαυτώματος στην Καβάλα

  • Άγνωστοι βεβήλωσαν το μνημείο Ολοκαυτώματος στην Καβάλα

Έκπληκτοι έμειναν οι κάτοικοι της Καβάλας, όταν τα ξημερώματα της Κυριακής βρέθηκαν μπροστά σε ένα λυπηρό θέαμα που έλαβε χώρα στο κέντρο της πόλης. Άγνωστοι «έλουσαν» με μπλε μπογιά το μνημείο του Ολοκαυτώματος (που είναι αφιερωμένο στη μνήμη των 1.484 Ελλήνων Εβραίων της περιοχής που θανατώθηκαν από τους Ναζί στο στρατόπεδο της Τρεμπλίνκα στην Πολωνία), το οποίο έχει τοποθετηθεί στην οδό Ερυθρού Σταυρού. Το συμβάν μάλιστα προκάλεσε ιδιαίτερη αίσθηση καθώς έγινε δύο εβδομάδες μετά από τα επεισοδιακά αποκαλυπτήρια του μνημείου.

Όπως αναφέρει το thrakitoday.com, αμέσως μόλις έγινε αντιληπτός ο βανδαλισμός του μνημείου, τα συνεργεία καθαρισμού του δήμου ανέλαβαν δράση και απομάκρυναν την αντιαισθητική μπογιά.

Σε ανακοίνωσή του το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο αναφέρει πως «με λύπη πληροφορηθήκαμε τη βεβήλωση του μνημείου Ολοκαυτώματος της Καβάλας, στο σημείο όπου το 1943 συνελήφθησαν και κρατήθηκαν οι Εβραίοι της  Καβάλας πριν από την εκτόπισή τους στα στρατόπεδα εξόντωσης».


Το μνημείο του Ολοκαυτώματος πριν από τη βεβήλωση

Παράλληλα, κάλεσε τις αρμόδιες Αρχές «να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας από τους βανδάλους που ασχημονούν όχι μόνον εις βάρος της μνήμης των θυμάτων, αλλά και εις βάρος του πολιτισμού της πόλης της Καβάλας».