27 Ιούνιος 2015, 17:12 - Τελευταία Ενημέρωση: 29 Ιούλιος 2015, 10:17

Στα Χανιά θα γιορταστούν τα 90ά γενέθλια του Μίκη

  • Στα Χανιά θα γιορταστούν τα 90ά γενέθλια του Μίκη
    Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ Ορέστης Παναγιώτου

Στα χορευτικά βήματα του Ζορμπά και τους ρυθμούς του Μίκη Θεοδωράκη θα κινηθούν όσοι βρεθούν στο ενετικό λιμάνι των Χανίων την Τετάρτη 29 Ιουλίου, στις 7:45 μ.μ., στο πλαίσιο εκδηλώσεων για τα 90 χρόνια από τη γέννηση του μεγάλου Έλληνα μουσικοσυνθέτη με τίτλο «90 χρόνια Μίκης – Φεστιβάλ Μίκης Θεοδωράκης 2015».

Πιασμένοι χέρι-χέρι, κάτοικοι και επισκέπτες της πανέμορφης αυτής πόλης θα έχουν την ευκαιρία να δημιουργήσουν –με τη συμμετοχή παραδοσιακών συλλόγων του τόπου– μια ανθρώπινη αλυσίδα που θα εκτείνεται από τη μία άκρη του ενετικού λιμανιού έως την άλλη, χορεύοντας το χορό του Ζορμπά.

Η αυλαία των εκδηλώσεων ανοίγει επίσημα την Κυριακή 26 Ιουλίου, στις 9:00 μ.μ., στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής της Μεσογείου (Μεγάλο Αρσενάλι), με ρεσιτάλ πιάνου βασισμένο σε έργα του Μίκη Θεοδωράκη από τον διεθνούς φήμης Γερμανό πιανίστα Γκέρχαρντ Φόλκερτς.

Στις εκδηλώσεις, που θα είναι με ελεύθερη είσοδο για το κοινό, θα συμμετάσχουν Χανιώτες καλλιτέχνες, μουσικά σύνολα, χορευτές από το καλλιτεχνικό δυναμικό των Χανίων και πολιτιστικών παραδοσιακών ομίλων και συλλόγων.

Την Τετάρτη 29 Ιουλίου, όταν το ρολόι δείξει 8:00 μ.μ. θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια έκθεσης αρχειακού υλικού από τα γυρίσματα της ταινίας του Μιχάλη Κακογιάννη Ζορμπάς ο Έλληνας και αφίσες από τις προβολές της ανά τον κόσμο. Την ίδια ημέρα θα λάβει χώρα επίσης υπαίθρια προβολή της ταινίας Ζορμπάς ο Έλληνας, στην πλατεία του πρώην λιμενικού περιπτέρου στο Ενετικό Λιμάνι Χανίων.


Ζορμπάς, με τη μουσική υπογραφή του Μίκη Θεοδοράκη

Πλούσιες αναμένεται να είναι και οι παράλληλες εκδηλώσεις που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα, με προβολές ταινιών – όπως η Ηλέκτρα του Μιχάλη Κακογιάννη και η Συνοικία το Όνειρο του Αλέκου Αλεξανδράκη.

Τη διοργάνωση έχει αναλάβει ο Παγκρήτιος Σύλλογος Φίλων Μίκη Θεοδωράκη σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης, το Δήμο Χανίων, την ΚΕΠΕΔΗΧ-ΚΑΜ και το Πνευματικό Κέντρο Χανίων. Το συνολικό πρόγραμμα των εκδηλώσεων κλείνει επίσημα την Πέμπτη 5 Αυγούστου, με ημερίδα για τον Ζορμπά, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 8:00 μ.μ. στο Μεγάλο Αρσενάλι.