21 Ιούνιος 2015, 20:24 - Τελευταία Ενημέρωση: 21 Ιούνιος 2015, 19:56

Σε ετοιμότητα η ΕΚΤ για ρευστότητα στις τράπεζες

  • To Grexit είναι βαρίδι για την Ευρώπη
    (Φωτ.: EPA / STR)


Συνεδριάζει το πρωί της Δευτέρας το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ με θέμα τη νέα έκτακτη παροχή ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες μέσω του ELA, σύμφωνα με το Reuters, το οποίο επικαλείται πηγές από την Φρανκφούρτη και τις Βρυξέλλες. Οι ίδιες πηγές τόνισαν ότι ήδη οι εντολές για εκροές καταθέσεων από τις ελληνικές τράπεζες τη Δευτέρα έχουν φτάσει το ένα δισ. ευρώ.

Αυτός είναι και ο λόγος που η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα βρίσκεται σε κατάσταση ετοιμότητας, προκειμένου να παράσχει πρόσθετη ρευστότητα στις ελληνικές τράπεζες, εάν αυτό καταστεί αναγκαίο. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, μόλις 140.000 λογαριασμοί (το 0,4% των καταθετών) που υπερβαίνουν τις 100.000 ευρώ, έχουν παραμείνει στις ελληνικές τράπεζες.

Ακόμη και οι μικροκαταθέτες έχουν σπεύσει το τελευταίο διάστημα μέσα σε αυτό το εφιαλτικό κλίμα ανασφάλειας που καλλιεργείται, να αποσύρουν τις οικονομίες τους, κάτι που προκαλεί τριγμούς στη ρευστότητα των τραπεζών.

Εντύπωση προκάλεσαν τα όσα δήλωσε σε συνέντευξή του σε κυριακάτικη εφημερίδα (Πρώτο Θέμα), ο υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη. Ο Γιάννης Πανούσης υποστήριξε ότι το υπουργείο του και η ΕΛ.ΑΣ. έχουν ήδη έτοιμο σχέδιο για το πώς θα διαχειριστούν τη σοβαρή κρίση, που θα φέρει μια χρεοκοπία ή μια απόφαση περιορισμού των αναλήψεων.