21 Ιούνιος 2015, 16:41 - Τελευταία Ενημέρωση: 26 Ιούνιος 2015, 13:36

Προβλήματα και μικροεπεισόδια στις εκλογές στη Χειμάρρα

  • Προβλήματα και μικροεπεισόδια στις εκλογές στη Χειμάρρα
    Εικόνα από εκλογικό τμήμα σε κέντρο της Χειμάρρας (φωτ.: Ρωμανός Κοντογιαννίδης)
  • Προβλήματα και μικροεπεισόδια στις εκλογές στη Χειμάρρα
  • Προβλήματα και μικροεπεισόδια στις εκλογές στη Χειμάρρα
  • Προβλήματα και μικροεπεισόδια στις εκλογές στη Χειμάρρα
    Άποψη από την παραλία της Χειμάρρας, την ημέρα των εκλογών

Προβλήματα και μικρής έκτασης επεισόδια σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια της εκλογικής διαδικασίας στη Χειμάρρα.

Βορειοηπειρώτες υποστηρικτές του μειονοτικού κόμματος ΚΕΑΔ ήρθαν στα χέρια με Έλληνες ψηφοφόρους του κόμματος του Έντι Ράμα, στο ελληνικό σχολείο της Χειμάρρας. Με την επέμβαση των ψυχραιμότερων σύντομα τα πνεύματα ηρέμησαν.

Για πρακτικές νόθευσης του εκλογικού αποτελέσματος κάνει λόγο, με επίσημη ανακοίνωσή της, η ελληνική μειονοτική παράταξη του Φρέντη Μπελέρη.

Όπως υποστηρίζει, σε δύο εκλογικά τμήματα του δήμου η διαδικασία άρχισε με καθυστέρηση περίπου δύο ωρών, ενώ σε άλλα δύο απαγορεύτηκε για περίπου τέσσερις ώρες η είσοδος του παρατηρητή του ελληνικού μειονοτικού κόμματος.

Παράλληλα, υπάλληλοι του δήμου και υποστηρικτές του αλβανικού κόμματος συνόδευαν ηλικιωμένους μέσα στα παραβάν, τη στιγμή που απαγορεύτηκε να κάνουν το ίδιο Βορειοηπειρώτες σε ηλικιωμένους συγγενείς τους.

Ακόμη, σε ένα εκλογικό κέντρο ο κατάλογος των ψηφοφόρων διαφέρει από αυτόν που έχει αναρτηθεί στην είσοδο του σχολείου. Στο εκλογικό κέντρο της βιβλιοθήκης της Χειμάρρας, όπου στη συντριπτική πλειοψηφία τους οι ψηφοφόροι είναι Έλληνες μειονοτικοί, για κάποιες ώρες σταμάτησε η διαδικασία.

Εκπρόσωποι της παράταξης του Φρέντη Μπελέρη ισχυρίζονται ότι αυτό έγινε ενδεχομένως σκόπιμα, προκειμένου να μην προλάβουν να ψηφίσουν Έλληνες ετεροδημότες, τα λεωφορεία των οποίων ξεκινούν για Αθήνα, πριν κλείσουν οι κάλπες.

Τέλος, ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί το γεγονός ότι άλλαξαν τα καπάκια και οι σφραγίδες σε δύο εκλογικά κέντρα .

Οι κάλπες κλείνουν στις 20:00 ώρα Ελλάδος, ενώ τα επίσημα εκλογικά αποτελέσματα αναμένονται το πρωί της Δευτέρας.