21 Ιούνιος 2015, 16:00 - Τελευταία Ενημέρωση: 21 Ιούνιος 2015, 15:50

Οκτώ κλικ πιο (ακρο)δεξιά η νέα κυβέρνηση της Τουρκίας

  • «Ναι» στη συνταγματική μεταρρύθμιση που ενισχύει τον Ερντογάν
    Το τουρκικό Κοινοβούλιο (φωτ.: aa.com.tr)

Σύμφωνα με δημοσίευμα της σημερινής εφημερίδας Posta, οι συνομιλίες μεταξύ του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) και του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης (ΜΗΡ), για το σχηματισμό νέας κυβέρνησης, μετά το αποτέλεσμα των εκλογών της 7ης Ιουνίου, οδηγούνται προς το τέλος τους.

Πάντα με βάση το προαναφερθέν δημοσίευμα, τα δυο κόμματα έχουν συμφωνήσει να δοθεί η θέση του προέδρου της Βουλής στο εθνικιστικό κόμμα των Γκρίζων Λύκων, καθώς και άλλα οκτώ υπουργεία.

Όσον αφορά τη διαδικασία επίλυσης του Κουρδικού, που έχει ονομαστεί «Περίοδος Επίλυσης» (Çözüm Süreci), έχει συμφωνηθεί να συνεχιστούν οι συνομιλίες, υπό τον όρο η όλη διαδικασία να λάβει τη νέα ονομασία «Εκδημοκρατισμός».

Για το μεγάλο «αγκάθι» της ανακριτικής διαδικασίας που αφορά τους τέσσερις υπουργούς της κυβέρνησης Ερντογάν, οι οποίοι εμπλέκονται σε σκάνδαλα, αποφασίστηκε ότι το ΑΚΡ δεν θα θέσει εμπόδια, σε περίπτωση που παραπεμφθούν στο Ανώτατο Δικαστήριο.

Σε σχέση με το ρόλο του Τούρκου προέδρου, συμφωνήθηκε να παραμείνει στα συνταγματικά όρια και να μην επιστρέψει στην ενεργό πολιτική.

Στο ΜΗΡ θα δοθούν δυο θέσεις αντιπροέδρων της κυβέρνησης ενώ όσον αφορά τα υπουργεία που θα δοθούν στο ΜΗΡ, αυτά είναι τα εξής:

  • Υπουργείο Εξωτερικών: Εκμελεττίν Ιχσάνογλου, πρώην Γ.Γ. Ισλαμικής Διάσκεψης.
  • Υπουργείο Εσωτερικών: Μουράτ Μπασεσγκίογλου.
  • Υπουργείο Οικονομίας: Ντουρμούς Γιλμάζ, π. Πρόεδρος Κεντρικής Τράπεζας.