20 Ιούνιος 2015, 22:11 - Τελευταία Ενημέρωση: 20 Ιούνιος 2015, 21:06

Διαδηλώσεις σε Παρίσι, Λονδίνο, Βερολίνο και Ρώμη κατά της λιτότητας και υπέρ των μεταναστών

  • Διαδηλώσεις σε Παρίσι, Λονδίνο, Βερολίνο και Ρώμη κατά της λιτότητας και υπέρ των μεταναστών
    Στιγμιότυπο από την πορεία στο Παρίσι

«Η κρίση μάς σκοτώνει, ο αγώνας μάς ενώνει». Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν στο Παρίσι, το απόγευμα του Σαββάτου, σε ένδειξη αλληλεγγύης προς την Ελλάδα και τους πρόσφυγες αλλά και κατά των πολιτικών της λιτότητας.

Φωνάζοντας συνθήματα όπως «μαζί, μαζί κατά της λιτότητας», οι διαδηλωτές πραγματοποίησαν πορεία από την πλατεία Στάλινγκραντ προς την πλατεία Δημοκρατίας. Στην κινητοποίηση ξεχώρισε ένα πανό που έγραφε «Ελλάδα, Γαλλία, Ευρώπη: η λιτότητα σκοτώνει, η δημοκρατία πεθαίνει, αντιστεκόμαστε».

Επικεφαλής της πορείας ήταν ο Ζαν-Λικ Μελανσόν του Κόμματος της Αριστεράς και ο Πιερ Λοράν του Κομμουνιστικού Κόμματος.

Ακόμη, ανάλογες συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν και σε άλλες ευρωπαϊκές μεγαλουπόλεις.

Χιλιάδες διαδηλωτές πραγματοποίησαν πορεία στους δρόμους του Λονδίνου διαμαρτυρόμενοι για την πολιτική λιτότητας που ακολουθεί η κυβέρνηση του Ντέιβιντ Κάμερον.

Στο Βερολίνο, πολίτες συμμετείχαν στην κινητοποίηση «Κάνουμε αλλιώς την Ευρώπη» ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα διάφορων αριστερών οργανώσεων και των γερμανικών αντιπολιτευόμενων κομμάτων Die Linke και Grunen.


Μια γυναίκα κρατά πλακάτ με μήνυμα αλληλεγγύης προς την Ελλάδα, κατά τη διάρκεια της διαδήλωσης στο Βερολίνο

Η ειρηνική πορεία ξεκίνησε από μια πλατεία της συνοικίας Κρόιτσμπεργκ, καταλήγοντας στην Πύλη του Βραδεμβούργου. Το πλήθος φώναζε συνθήματα υπέρ των μεταναστών ενώ ορισμένοι διαδηλωτές κρατούσαν επίσης ελληνικές σημαίες ή πλακάτ με συνθήματα υπέρ της Ελλάδας.

«Η τεχνοκρατική, ψυχρή και νεοφιλελεύθερη Ευρώπη υπό τη διοίκηση της Γερμανίας είναι ανυπόφορη», έγραφε ένα πανό. 

Στην Ιταλία εκατοντάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν έξω από το Κολοσσαίο ζητώντας «να σταματήσει τώρα η σφαγή» των μεταναστών στη Μεσόγειο. Κάποιοι εξέφρασαν αισθήματα αλληλεγγύης και προς την Αθήνα.