20 Ιούνιος 2015, 21:41 - Τελευταία Ενημέρωση: 20 Ιούνιος 2015, 20:10

Κρίσιμες δημοτικές εκλογές στην Αλβανία

  • Κρίσιμες δημοτικές εκλογές στην Αλβανία

Στις κάλπες αναμένεται να προσέλθουν την Κυριακή (21/6) περισσότεροι από 3,3 εκατομμύρια πολίτες της Αλβανίας, προκειμένου να αναδείξουν τους νέους δημάρχους και τα νέα δημοτικά συμβούλια στους 61 δήμους της χώρας.

Στις εκλογές αυτές θα συμμετάσχουν 63 κόμματα, τα οποία στην πλειονότητά τους σχηματίζουν δύο μεγάλους συνασπισμούς. Έντεκα κόμματα έχουν κατεβεί αυτόνομα, μεταξύ των οποίων και το Κόμμα Ένωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΚΕΑΔ-Ομόνοια), που εκπροσωπεί την ελληνική μειονότητα της Αλβανίας.

Είναι οι πρώτες εκλογές που διεξάγονται με τη νέα διοικητική δομή της χώρας, που είχε ξεσηκώσει έντονες αντιδράσεις, κυρίως για σκοπιμότητες που λέγεται ότι υποκρύπτονταν τόσο σε βάρος της αντιπολίτευσης όσο και της ελληνικής μειονότητας.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, τις τελευταίες ημέρες κορυφώθηκε η πολιτική αντιπαράθεση μεταξύ των κυβερνώντων κομμάτων (Σοσιαλιστικό Κόμμα του Έντι Ράμα «PSSH»- Σοσιαλιστικό Κίνημα Ολοκλήρωσης του Ιλίρ Μέταμέσω «LSI») και του Δημοκρατικού Κόμματος της αντιπολίτευσης, έπειτα από τη φημολογία για το ενδεχόμενο νοθείας μέσω εξαγοράς ψήφων.

Εκπρόσωποι της ελληνικής μειονότητας κατηγορούν συγκεκριμένες «παρακρατικές ομάδες που προσπαθούν να αποτρέψουν την εκλογή "μη αρεστών" δημάρχων» σε δήμους, που θεωρούν ιδιαίτερης πολιτικής σημασίας.

Τη Δευτέρα, το Κόμμα Ένωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κατήγγειλε βανδαλισμούς στην περιοχή της Βράνιστας και του Λουκόβου, όπου «"άγνωστοι" με βιαιότητα, εισέβαλαν στα εκλογικά κέντρα, προκάλεσαν υλικές ζημιές και αφαίρεσαν τις προεκλογικές αφίσες του υποψηφίου για τον δήμο της Χειμάρρας Διονύση Φρέντι Μπελέρη».