20 Ιούνιος 2015, 20:14 - Τελευταία Ενημέρωση: 20 Ιούνιος 2015, 18:59

Φάιμαν: Ανυπολόγιστες οι συνέπειες από ενδεχόμενο Grexit

  • Φάιμαν: Ανυπολόγιστες οι συνέπειες από ενδεχόμενο Grexit
    Ο καγκελάριος της Αυστρίας Βέρνερ Φάιμαν κάνει δηλώσεις μετά την πρόσφατη συνάντησή του με τον Αλέξη Τσίπρα (φωτ.: EPA/SIMELA PANTZARTZI)

«Πρέπει οπωσδήποτε να βρεθεί λύση, γιατί μια έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα είχε ανυπολόγιστες συνέπειες για τη σταθερότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης», προειδοποιεί ο ομοσπονδιακός καγκελάριος της Αυστρίας Βέρνερ Φάιμαν.

Mε δηλώσεις του στην αυστριακή εφημερίδα Kurier, υποστηρίζει ότι η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή και πρέπει να καταβληθεί κάθε προσπάθεια για να κρατηθεί η Ελλάδα στην Ευρωζώνη. 

Όπως εκτιμά, ο Αλέξης Τσίπρας κατανοεί τη σοβαρότητα της κατάστασης. Κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Αθήνα, μίλησε στον Έλληνα πρωθυπουργό για τις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να εκπληρωθούν.

Μέσα σε αυτές συγκαταλέγεται η καταπολέμηση της απάτης και η λειτουργία ενός κράτους δικαίου.

Τονίζει ακόμη ότι εφόσον υπάρξει συμφωνία με τους δανειστές, η Ελλάδα μπορεί να υπολογίζει και σε μια βοήθεια (για επενδύσεις), ύψους 35 δισεκατομμυρίων ευρώ, από την Ε.Ε. για την περίοδο 2015-2020.

Την πρόθεσή του να κάνει τα πάντα προκειμένου να αποφευχθεί το Grexit, εκφράζει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς.

Μιλώντας στην Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung, προειδοποιεί ότι «δεν γίνεται να βγει κανείς από την Ευρωζώνη, να μην πληρώσει τα χρέη του, αλλά να περιμένει ότι θα εξακολουθήσουν να ρέουν γενναιόδωρα τα χρήματα από τον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

«Μια έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα ήταν μοιραίο σημάδι», δήλωσε και ο Γερμανός αντικαγκελάριος και πρόεδρος των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) Ζίγκμαρ Γκάμπριελ.

 Μιλώντας σε κλειστή κομματική εκδήλωση στο Βερολίνο, σύμφωνα με το Focus, πρόσθεσε: «Ο εθνικισμός αυξάνεται ήδη παντού στην Ευρώπη και μια αποτυχία στο δράμα του χρέους θα ενίσχυε αυτή την τάση. Υπάρχει ο κίνδυνος μιας ευρωπαϊκής αποσύνθεσης».

Tags