14 Ιούλιος 2013, 09:20 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Σεπτέμβριος 2014, 20:22

Οι Ποντιακοί χοροί δυνατό αντίδοτο για την κρίση

  • 26 Ιαν 2013: Ετήσιος χορός της Ένωσης Ποντίων Λαγκαδά

Στους δύσκολους καιρούς που ζούμε οι ποντιακοί χοροί λειτουργούν σαν ένα δυνατό αντίδοτο στην κρίση.

Τα ατελείωτα οικονομικά προβλήματα της Ελλάδα, δρουν αρνητικά στην ψυχολογία μας, με αποτέλεσμα να βλέπουμε γύρω μας πρόσωπα σκυθρωπά και προβληματισμένα.

Όμως αρκεί να βρεθεί κανείς σε κάποια από τις εκδηλώσεις που διοργανώνουν οι Ποντιακοί σύλλογοι σε όλη την Ελλάδα και τότε θα διαπιστώσει ότι στα ποντιακά γλέντια, ο κόσμος ξέρει να διασκεδάζει και να ξεχνάει τα προβλήματα.

Πρόσωπα χαρούμενα, κεφάτα, αισιόδοξα αφήνουν για λίγο τα προβλήματα και διασκεδάζουν αποδεικνύοντας πως οι ποντιακοί χοροί ξεσηκώνουν την ψυχή κάθε Πόντιου και όχι μόνο.

Οι ρίζες της μουσικής του Πόντου χάνονται στα βάθη της ιστορίας. Ο κεμεντζές, το τουλούμ (ασκί, γκάιντα) και το ταούλ (νταούλι, ζουρνά) συνθέτουν τους ήχους της ποντιακής μουσικής που το άκουσμά της προκαλεί ρίγη συγκίνησης.

Τα ποντιακά τραγούδια ονομάζονταν από τους δημιουργούς τους και ως τραγωδία. Για πέ μας έναν τραγωγίαν λέει ο λαός.

Πιο γνωστοί ποντιακοί χοροί είναι ο πολεμικός χορός σέρα, τον οποίο πολλοί ταυτίζουν με τον αρχαίο πυρρίχιο και ο χορός πιτσάκ ή χορός των μαχαιριών.

Άλλοι χοροί από τους πιο γνωστούς είναι:

Ανεφορίτσα, Αρματσούκ, Καλόν κορίτς: προέρχεται από την περιοχή της Ματσούκας, κοντά στην Τραπεζούντα. Πήρε την ονομασία του από το στίχο του τραγουδιού: Καλόν κορίτς, καλόν κορίτς καλόν κ ευλογημένον σην χόραν φαίνεται άχκεμον, σε μέν εν φωταγμένον (Καλό κορίτσι κι ευλογημένο, στους ξένους φαίνεται άσχημη, σε μένα πανέμορφη). Είναι μια μορφή διπλού τικ. Κότσαρι, Λετσίνα, Μαντήλια, Oμάλ, Πιτσάκ ή Χορός των μαχαιριών, Σερανίτσα ή Ψευτοσέρα, Τικ μονό, Τρυγόνα.

To Pontos-News.Gr σας ενημερώνει για τις εκδηλώσεις των ποντιακών συλλόγων που γίνονται σε όλη την Ελλάδα, για να μην χάνεται την ευκαιρία να διασκεδάσετε σε όποια περιοχή κι αν βρίσκεστε.

Σχετικά άρθρα:

Ποντιακοί σύλλογοι σε όλη την Ελλάδα

Εκδηλώσεις ποντιακών συλλόγων

Τμήμα σύνταξης
Pontos-News.Gr