20 Ιούνιος 2015, 14:55 - Τελευταία Ενημέρωση: 20 Ιούνιος 2015, 14:57

Συναγερμός σε Μακεδονία και Θράκη για τη λοιμώδη οζώδη δερματίτιδα

  • Συναγερμός σε Μακεδονία και Θράκη για τη λοιμώδη οζώδη δερματίτιδα
    (φωτ.αρχείου)

Οι κτηνιατρικές υπηρεσίες στην Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη έχουν προχωρήσει σε όλες τις απαραίτητες κινήσεις, προκειμένου προφυλάξουν το ζωικό κεφάλαιο της ευρύτερης περιοχής από τη λοιμώδη οζώδη δερματίτιδα των βοοειδών, που έχει εμφανιστεί σε περιοχή της Ανδριανούπολης στην Τουρκία.

Ο περιφερειάρχης ΑΜΘ Γιώργος Παυλίδης μαζί με τον διευθυντή Κτηνιατρικής Αχιλλέα Σαχπατζίδη έχουν ήδη ξεκινήσει εκστρατεία ενημέρωσης των κτηνοτρόφων αναφορικά με τις κινήσεις και διαδικασίες που οφείλουν να ακολουθήσουν.

Ειδικότερα, προτάθηκε στους κτηνοτρόφους της ευρύτερης περιοχής να προχωρήσουν, ύστερα από κλινική εξέταση, στην απομάκρυνση των βοοειδών τους από την παρέβρια περιοχή, κυρίως του Δέλτα, ενώ έχει ζητηθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Τουρκίας, να εξαντλήσουν όλες τις δυνατότητες περιορισμού του νοσήματος (θανατώσεις, εμβολιασμό και περιορισμούς των κινήσεων των ζώντων ζώων). 

Παράλληλα, εστάλη αίτημα στο υπουργείο ΠΑΠΕΝ να στηρίξει τις κτηνιατρικές υπηρεσίες της περιοχής και να επιτρέψει την έκτακτη πρόσληψη προσωπικού.

Ακόμη, από το υπουργείο Υγείας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων ζητήθηκε να επιτραπεί η διεύρυνση των ζωνών αεροψεκασμού για την καταπολέμηση κουνουπιών. Υπογραμμίζεται ότι η λοιμώδης οζώδης δερματίτιδα εξαπλώνεται, τους τελευταίους μήνες, σε περιοχές της νότιας και νοτιοδυτικής Τουρκίας.

Μεταδίδεται με το τσίμπημα κουνουπιού και ενώ δεν αποτελεί κίνδυνο για τον άνθρωπο, ωστόσο αν προσβάλλει έστω κι ένα ζώο, τότε θα πρέπει να θανατωθεί όλο το κοπάδι.

Σε επίπεδο Ε.Ε. δεν επιτρέπεται ο εμβολιασμός των ζώων, μιας και ποτέ μέχρι σήμερα, η συγκεκριμένη νόσος δεν είχε εμφανιστεί σε ευρωπαϊκό έδαφος.