20 Ιούνιος 2015, 13:04 - Τελευταία Ενημέρωση: 20 Ιούνιος 2015, 13:01

Πυρετός διαβουλεύσεων πριν από την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής

  • Πυρετός διαβουλεύσεων πριν από την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής
    Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, σε πρόσφατη συνάντησή τους (φωτ.: EPA/OLIVIER HOSLET)

Το πιο καυτό τριήμερο του διαπραγματευτικού πενταμήνου ξεκίνησε. Τη νύχτα της Δευτέρας (22/6), οι ηγέτες της ευρωζώνης θα κληθούν στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής να κλείσουν το τεχνικό μέρος της συζήτησης με πολιτική απόφαση για τα (τυχόν) εναπομείναντα ανοικτά ζητήματα ή να απορρίψουν τη νέα προσπάθεια εξεύρεσης λύσης.

Μέχρι τις 8 μ.μ. (ώρα Ελλάδας) που είναι προγραμματισμένη η Σύνοδος, το Eurogroup θα έχει αποφανθεί (στη συνεδρίαση που θα γίνει λίγες ώρες νωρίτερα) επί της τεχνικής επάρκειας της ελληνικής πρότασης σε επίπεδο αριθμών-στόχων.

Εάν διαπιστώσει ότι υπάρχει η μεγαλύτερη δυνατή σύγκλιση, τότε θα παραπέμψει την απόφαση στους ηγέτες για την πολιτική διαχείριση της κάλυψης των «μικρών» κενών.

Στην περίπτωση μεγάλης απόκλισης, η Σύνοδος θα εξελιχθεί σε θρίλερ. Το Μαξίμου, πάντως, αισιοδοξεί ότι «το πρωί της Τρίτης θα έχουμε λύση», ενώ δεν κρύβει την ικανοποίησή του για την επιβεβαίωση της κυβερνητικής θέσης ότι η λύση, τελικά, θα αναζητηθεί από τους πολιτικούς ηγέτες και όχι από τους τεχνοκράτες.

Το τελικό περιεχόμενο της ελληνικής πρότασης το επεξεργάζονται από την Πέμπτη οι Νίκος Παππάς και Ευκλείδης Τσακαλώτος, σε συνεχή επικοινωνία με τον Αλέξη Τσίπρα  και τον Γιάνη Βαρουφάκη. Το νέο κείμενο αναμένεται να γνωστοποιηθεί από τον πρωθυπουργό στον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, πριν από τη Σύνοδο.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, υπάρχει περιθώριο «επιμέρους τροποποιήσεων», ωστόσο η ελληνική πλευρά δεν θα δεχθεί συμφωνία που δεν θα περιλαμβάνει: ανεκτό δημοσιονομικό κενό, επαρκή χρηματοδότηση που να εξαντλείται στην αποπληρωμή των δόσεων προς ΔΝΤ-ΕΚΤ, αναπτυξιακό πακέτο για την ώθηση της οικονομίας και σαφή αναφορά στην ανάγκη αντιμετώπισης του χρέους.