19 Ιούνιος 2015, 20:14 - Τελευταία Ενημέρωση: 19 Ιούνιος 2015, 19:59

Μηνύματα στην Ευρώπη από Πούτιν-Τσίπρα

  • Μηνύματα στην Ευρώπη από Πούτιν-Τσίπρα
    (Φωτ.: EPA / Anatoly Maltsev)

Κοινά μηνύματα στους Ευρωπαίους έστειλαν σήμερα Αλέξης Τσίπας και Βλαντιμίρ Πούτιν κατά την παρουσία τους στο Οικονομικό Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης. Ο Έλληνας πρωθυπουργός κάλεσε τον Ρώσο Πρόεδρο να επεξεργαστούν ένα μνημόνιο οικονομικής συνεργασίας μέχρι το Νοέμβριο, τονίζοντας «είμαστε λαός που ξέρει να βρίσκει νέα, ασφαλή λιμάνια».

Από την πλευρά του ο Βλαντιμίρ Πούτιν χαρακτήρισε σημαντικό εταίρο για τη Ρωσία στην Ευρώπη την Ελλάδα ενώ μιλώντας για τις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές, επανέλαβε την θέση που διατράνωσε λίγα λεπτά νωρίτερα με δήλωσή του ο Αλέξης Τσίπρας πως «το πρόβλημα της κρίσης δεν είναι ελληνικό, είναι ευρωπαϊκό». Διευκρίνισε μάλιστα ο Ρώσος Πρόεδρος χαμογελώντας με… νόημα: «όταν χρωστάς, το πρόβλημα το έχουν οι πιστωτές και όχι η Ελλάδα».

Από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε για τη σημασία της συνεργασίας Ελλάδας-Ρωσίας με σκοπό την αντιμετώπιση των προκλήσεων της εποχής: «Βρισκόμαστε στη μέση μιας φουρτούνας, αλλά ο ελληνικός λαός είναι λαός της θάλασσας, δεν φοβάται και θα φτάσει σε νέα λιμάνια. Βρίσκομαι εδώ και όχι στις Βρυξέλλες, γιατί θεωρώ ότι πρέπει να έχουμε πολυδιάστατη πολιτική. Το ζήτημα είναι αν η ευρωζώνη θα δώσει χώρο στην ανάπτυξη και στην αλληλεγγύη».


Αλέξης Τσίπρας και Βλαντιμίρ Πούτιν σήμερα στην Αγία Πετρούπολη (Φωτ.: EPA / Anatoly Maltsev)

Συνεχίζοντας είπε ότι η Ελλάδα διατηρεί τον ρόλο της ως πόλος σταθερότητας και ασφάλειας και επιδιώκει να γίνει γέφυρα συνεργασίας και κόμβος εμπορίου πολιτιστικών και οικονομικών ανταλλαγών στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων. «Θα επιδιώξουμε να καταστούμε γέφυρα συνεργασίας με παραδοσιακούς φίλους όπως η Ρωσία», ανέφερε.

Στην Αγία Πετρούπολη υπεγράφη σήμερα και η προκαταρκτική συμφωνία μεταξύ Ελλάδας-Ρωσίας για τον αγωγό φυσικού αερίου Turkish Stream.

Σύμφωνα με όσα είπε ο Ρώσος υπουργός Ενέργειας η χρηματοδότηση κατασκευής από τη Μόσχα θα είναι στο 100% μέσω δανείου. Η ελληνική πλευρά αισιοδοξεί ότι θα λάβει προκαταβολή ύψους 3 δισ. ευρώ από τα έσοδα του αγωγού. 

«Πιστεύουμε ότι η κατασκευή του μπορεί να δώσει πολύ σημαντικές δυνατότητες για την ενίσχυση της σταθερότητας στην περιοχή» υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας. «Υπάρχουν σημαντικοί σταθμοί στην ενίσχυση των δεσμών των δύο χωρών. Ένας από αυτούς είναι το έτος Ελλάδας-Ρωσίας το 2016 και η δυνατότητα από τώρα έως το Νοέμβριο, να επεξεργαστούμε ένα μνημόνιο οικονομικής συνεργασίας».