19 Ιούνιος 2015, 22:06 - Τελευταία Ενημέρωση: 19 Ιούνιος 2015, 22:03

Ευρωπαϊκή Ημέρα Μουσικής: Δωρεάν συναυλίες στην Αθήνα το σαββατοκύριακο

  • Ευρωπαϊκή Ημέρα Μουσικής: Δωρεάν συναυλίες στην Αθήνα το σαββατοκύριακο
    Η Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων στον Λόφο της Πνύκας (φωτογραφία αρχείου)

Το Σάββατο και την Κυριακή όλη η Αθήνα θα μετατραπεί σε μια απέραντη μουσική σκηνή. Με αφορμή των εορτασμό της Ευρωπαϊκής Ημέρας Μουσικής (21 Ιουνίου) η πρωτεύουσα θα γεμίσει με ξεχωριστούς ήχους.  Βέβαια, το πρόγραμμα δεν περιλαμβάνει μόνο συναυλίες αλλά και ξεναγήσεις καθώς και εκδηλώσεις για τους μικρούς φίλους, δράσεις που μπαίνουν κάτω από την ομπρέλα του Υπουργείου Πολιτισμού.

Μια ρυθμική γιορτή θα στηθεί στο Μουσείο της Ακρόπολης, το Σάββατο στις 21:00, καθώς με αφορμή και τη συμπλήρωση του έκτου έτους λειτουργίας του πολιτιστικού ιδρύματος, η Φιλαρμονική Ορχήστρα Πνευστών και η Χορωδία του Δήμου Αθηναίων θα δώσουν μια συναυλία με «Άρωμα παλιάς Αθήνας». 

Μουσικό θα είναι το κλίμα και στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, αύριο βράδυ. Εκεί θα βρεθεί η Πολυφωνική Χορωδία του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών «Harmonia Juris» για τις ανάγκες της συναυλίας με τίτλο «Από την όπερα στον Μίκη Θεοδωράκη». Η είσοδος, φυσικά, είναι ελεύθερη.


Η Φιλαρμονική Ορχήστρα Πνευστών του Δήμου Αθηναίων στο Μουσείο της Ακρόπολης (φωτογραφία αρχείου)

Την παιδική χορωδία της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, υπό την διεύθυνση της καταξιωμένης Μάτας Κατσούλη, θα υποδεχθεί η Τεχνόπολις την Κυριακή στις 11:00, με ένα πρόγραμμα που περιλαμβάνει έργα των Ροσίνι, Χατζιδάκι και Θεοδωράκη, ενώ το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο θα φιλοξενήσει συναυλία (στις 18:30) με τίτλο «Η αιώνια αναζήτηση της ομορφιάς». Η μουσική σύνθεση είναι του Νίκου Ξανθούλη και την παρουσίαση θα κάνει η Ολύνα Ξενοπούλου.

Ακόμη και ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών θα πάρει μέρος στον μελωδικό εορτασμό. Το Σάββατο στις 19:00, στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» θα βρεθεί η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, η οποία σε συνεργασία με την πολιτιστική πλατφόρμα El-culture και το Κουιντέτο Ξύλινων Πνευστών θα ερμηνεύσουν γνωστά κλασικά έργα του συμφωνικού και του οπερατικού ρεπερτορίου.

Οι αρχαιολάτρες, από την άλλη, το Σάββατο στις 18:30 θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν μια ενδιαφέρουσα ξενάγηση στον αρχαιολογικό χώρο του Φιλοπάππου.

Λίγο αργότερα, στον παρακείμενο Λόφο Μελίτης, η Δώρα Λουίζου μαζί με τον Μανώλη Σκουλά θα ερμηνεύσουν γνωστά κομμάτια της ελληνικής μουσικής ενώ (στο ίδιο σημείο) στις 22:15 θα παρουσιαστεί ένα αφιέρωμα στην πορεία της τζαζ μέχρι και σήμερα από την Big Band του Δήμου Αθηναίων. Την ίδια ώρα, στον Λόφο της Πνύκας θα βρεθεί η Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων.


Η Big Band του Δήμου Αθηναίων (φωτογραφία αρχείου)

Μουσικοθεατρική θα είναι η ατμόσφαιρα και στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, όπου οι εκδηλώσεις ξεκινούν από νωρίς το απόγευμα του Σαββάτου. Πιο συγκεκριμένα, στις 16:15 στον Πολυχώρο του πολιτιστικού ιδρύματος θα παρουσιαστεί –πάντα με δωρεάν είσοδο– η παιδική θεατρική παράσταση Τα μεγάλα ψέματα του μικρού Ερμή. Στις 17:30 τη μουσική σκυτάλη παραλαμβάνει το σύνολο «Think Sax Quintet» ενώ στις 18:00 στο φουαγιέ του Μεγάρου θα βρεθεί το παιδικό και εφηβικό τμήμα της Camerata Junior.

Οι εκδηλώσεις του Μεγάρου Μουσικής κορυφώνονται το βράδυ με μια μεγάλη γιορτή που θα «στηθεί» στον όμορφο Κήπο του πολιτιστικού ιδρύματος. Από τις 20:00 στο καταπράσινο στέκι της Βασιλίσσης Σοφίας, θα... παρελάσουν η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, ο ερμηνευτής Βασίλης Γισδάκης αλλά και ο συνθέτης Δαμιανός Πάντας. Η βραδιά θα κλείσει με το συγκρότημα των Happy Dog project.