21 Ιούνιος 2015, 17:29 - Τελευταία Ενημέρωση: 21 Ιούνιος 2015, 16:18

Πόντιος λιποτάκτης του τουρκικού στρατού το 1897 κατέφυγε στον Πειραιά

  • Πόντιος λιποτάκτης του τουρκικού στρατού το 1897 κατέφυγε στον Πειραιά

Τη λιποταξία του από τον τουρκικό στρατό, στον πόλεμο του 1897 εναντίον της Ελλάδος, ο 23χρονος Πόντιος Αλκιβιάδης Κωνσταντινίδης την μετέτρεψε σε οδύσσεια! Επί ένα τετράμηνο διωκόμενος και κρυπτόμενος, έφυγε από την περιοχή της Τραπεζούντος με ένα ελληνικό φορτηγό πλοίο, πρώτα στην Κωνσταντινούπολη και στις 22 Ιουνίου στον Πειραιά, όπου ανέφερε στην Αστυνομία το τι είχε συμβεί.

Ήταν τέλη Φεβρουαρίου όταν κατέβηκαν στην Τραπεζούντα οκτώ τάγματα του τουρκικού στρατού με επιστρατευθέντες Έλληνες και Τούρκους από τις γύρω περιοχές. Τα τάγματα αυτά που επρόκειτο να μπούν στα πλοία για να μεταφερθούν στα ελληνοτουρκικά σύνορα και να πάρουν μέρος στον πόλεμο στη Θεσσαλία έγιναν άφαντα! Κατά τη διάρκεια της νυκτός, πρώτα οι σκοποί και μετά οι υπόλοιποι επίστρατοι λιποτάκτησαν!

Μέσα στους άνδρες αυτούς ήταν και ο αφιχθείς στον Πειραιά Αλκιβιάδης Κωνσταντινίδης.

Σύμφωνα με τη μαρτυρία του, οι πρώτοι που λιποτάκτησαν ήταν Έλληνες Πόντιοι, οι οποίοι αρνήθηκαν να πολεμήσουν εναντίον των αδελφών της ελεύθερης Ελλάδος.

Εν τω μεταξύ έγινε γνωστό ότι στην Αθήνα ευρίσκονται και άλλοι λιποτάκτες Έλληνες από τον τουρκικό Στρατό, οι οποίοι παραδόθηκαν στις ελληνικές στρατιωτικές αρχές. Συγκεκριμένα, ένας από την Αδριανούπολη, τέσσερις από την ΄Ηπειρο, ένας από την Μυτιλήνη, ένας από τη Σμύρνη, ένας από την Βουλγαρία, ένας από την Κωνσταντινούπολη και δύο από τον Πόντο.

Τάσος Κοντογιαννίδης