19 Ιούνιος 2015, 19:13 - Τελευταία Ενημέρωση: 19 Ιούνιος 2015, 18:58

Pepper: Έφτασε το ανθρωποειδές ρομπότ

  • Pepper: Έφτασε το ανθρωποειδές ρομπότ

Έφτασε η στιγμή που ένα ρομπότ θα έχει τη δυνατότητα να αναγνωρίζει και να αντιδρά σε ανθρώπινα συναισθήματα (!) όπως υποστηρίζουν οι δημιουργοί του. Το όνομά του είναι Pepper και από αύριο, 20 Ιουνίου, θα ξεκινήσει να διατίθεται στην Ιαπωνία για οικιακή χρήση. 

Το ανθρωποειδές ρομπότ Pepper έχει τη δυνατότητα να «θυμάται» πρόσωπα και είναι προγραμματισμένο να αναγνωρίζει ανθρώπινα συναισθήματα. Διαθέτοντας τουλάχιστον 20 κινητήρες και εξαιρετικά ευκίνητους βραχίονες, χαρακτηρίζεται ως ένα οικιακό ρομπότ το οποίο μπορεί να παράσχει βοήθεια σε ηλικιωμένους, ενώ είναι κατάλληλο για οικιακή χρήση.

Σύμφωνα με ανακοίνωσή της, η υπεύθυνη εταιρεία παραγωγής SoftBank σκοπεύει να διαθέτει μηνιαίως 1.000 μονάδες από το ιδιόμορφο αυτό ρομπότ. Κάθε ρομπότ θα κοστίζει 198.000 γιεν (περίπου 1.400 ευρώ), ενώ οι επιχειρήσεις που επιθυμούν να νοικιάσουν το ανθρωποειδές θα μπορούν να το πράττουν πληρώνοντας 1.500 γιεν ανά ώρα (περίπου 10 ευρώ).

Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι η αρχική τιμή είναι σχετικά χαμηλή για ένα τόσο εξελιγμένο ρομπότ, οι πελάτες θα πρέπει να καταβάλλουν μηνιαία πάγια τέλη της τάξης των 24.000 γιεν (περίπου 170 ευρώ), ενώ θα πρέπει να υπογράψουν και τριετές συμβόλαιο.

Όπως δήλωσε στο ειδησεογραφικό δίκτυο BBC ο Ιρλανδός καθηγητής ρομποτικής του πανεπιστημίου Σέφιλντ Νόελ Σάρκι, «η SoftBank ευελπιστεί ότι τα έσοδά της θα προέρχονται από τις εφαρμογές, ωστόσο κάτι τέτοιο είναι παρακινδυνευμένο καθώς δεν είναι σαφές αν προγραμματιστές σκοπεύουν να αναπτύξουν ειδικές εφαρμογές για το ρομπότ».


Το ανθρωποειδές ρομπότ Pepper

Η εταιρεία από την πλευρά της έχει ανακοινώσει ότι υπάρχουν ήδη 100 διαθέσιμες εφαρμογές τις οποίες οι κάτοχοι θα μπορούν να εγκαταστήσουν στο ρομπότ. 

Στην παγκόσμια αγορά το Pepper αναμένεται να διατεθεί κατά πάσα πιθανότητα το επόμενο έτος, σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της SoftBank Μασαγιόσι Σον.