20 Ιούνιος 2015, 13:51 - Τελευταία Ενημέρωση: 19 Ιούνιος 2015, 17:35

Αλληλεγγύη Βέλγων προς τον ελληνικό λαό

  • Αλληλεγγύη Βέλγων προς τον ελληνικό λαό
    Διαδηλώσεις υπέρ της Ελλάδας έχουν γίνει και σε άλλες χώρες, όπως στο Βερολίνο τον Μάρτιο (φωτ.: EPA/Wolfgang Kumm)

Περισσότερες από 50 οργανώσεις καλούν σε πορεία την Κυριακή 21 Ιουνίου, στις Βρυξέλλες, για τη στήριξη του ελληνικού λαού και ενάντια στη λιτότητα. Η πορεία πραγματοποιείται στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Αλληλεγγύης. Η κινητοποίηση προγραμματίστηκε για τις 13:30 στον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό της βελγικής πρωτεύουσας, ενώ συναυλίες αλληλεγγύης και εκθέσεις θα καλωσορίσουν την πορεία στις 15:00 στην Place de l'Albertine.

«Η Ελλάδα είναι απτή απόδειξη ότι οι πολιτικές λιτότητας και επισφαλούς απασχόλησης δεν λειτουργούν. Έξι χρόνια περικοπών άνευ προηγουμένου στον προϋπολογισμό, οδήγησαν τη χώρα στο χάος. Είχαμε έκρηξη φτώχειας, το ποσοστό ανεργίας είναι σήμερα 26%, ένας στους δύο νέους έχει μείνει χωρίς εργασία, οι δημόσιες υπηρεσίες και το σύστημα υγείας έχουν διαλυθεί» αναφέρεται στο ψήφισμα της πλατφόρμας «Avec les Grecs / Με τους Έλληνες».

«Είναι επιτακτική ανάγκη να αλλάξουμε πορεία· αν συνεχίσουμε στον ίδιο δρόμο, το μόνο αποτέλεσμα θα είναι η επιδείνωση των ανισοτήτων και της ανεργίας στην Ελλάδα. Ο ίδιος κίνδυνος απειλεί όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Στην ανακοίνωσή τους οι διοργανωτές αναφέρουν τέλος:«Η Ελλάδα έχει το δικαίωμα να επαναφέρει τις συλλογικές συμβάσεις και τον εργασιακό κώδικα που διαλύθηκαν από την Τρόικα [...] έχει το δικαίωμα να λάβει επείγοντα κοινωνικά μέτρα για την καταπολέμηση της φτώχειας και να σταματήσει τις ιδιωτικοποιήσεις [...] έχει το δικαίωμα, όπως και όλοι οι άλλοι λαοί της Ευρώπης, να κάνει λογιστικό έλεγχο του δημόσιου χρέους της και να απαιτήσει την ακύρωση των παράνομων χρεών».