19 Ιούνιος 2015, 16:50 - Τελευταία Ενημέρωση: 19 Ιούνιος 2015, 16:28

Επιμένει η Ιερά Σύνοδος: Τα σύμφωνα συμβίωσης «εκτροπή» του οικογενειακού θεσμού

  • Επιμένει η Ιερά Σύνοδος: Τα σύμφωνα συμβίωσης «εκτροπή» του οικογενειακού θεσμού
    Ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος (κέντρο) μαζί με τον μητροπολίτη Κεφαλληνίας Γεράσιμο (αριστερά) και τον μητροπολίτη Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς Ιουστίνο (δεξιά) - (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Γιώργος Φερδής)

Συνεδρίασε σήμερα η Διαρκής Ιερά Σύνοδος με βασικό θέμα ημερησίας διατάξεως τη «Νομοθετική Πρωτοβουλία περί του νέου συμφώνου συμβιώσεως». Έγινε ξεκάθαρο ότι η Διαρκής Ιερά Σύνοδος εμμένει και επικαιροποιεί την απόφαση της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας της Συνεδρίας 17/10/2013, κατά την οποία επισημαινόταν ότι: «Σύγχρονα σχήματα οργάνωσης του ιδιωτικού βίου των ανθρώπων –εναλλακτικές μορφές οικογενείας– για την Εκκλησία και την θεολογία της περί γάμου και οικογενείας συνιστούν “εκτροπές” του οικογενειακού θεσμού, όπως αυτός διαμορφώθηκε και λειτούργησε επί αιώνες στην ζωή του εκκλησιαστικού σώματος».

Και συνέχιζε η ανακοίνωση: «Ο γάμος και η οικογένεια, γεγονός κατ’ εξοχήν εκκλησιαστικό και κοινωνικός θεσμός θεμελιώδους σημασίας, γίνεται, όλο και περισσότερο, ατομική υπόθεση που εντάσσεται στην σφαίρα του ιδιωτικού βίου. Φαινόμενα “εκτροπές” εξαιρετικά επίκαιρα και για την ελληνική πραγματικότητα, είναι ο πολιτικός γάμος, η μονογονεϊκή οικογένεια, η ελεύθερη συμβίωση και ο λεγόμενος γάμος των ομοφυλοφίλων».

Η ανωτέρω Απόφαση της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας θεωρείται σταθερή και αμετάκλητη. Διευκρινίζεται ότι αφετηρία των θέσεων της Εκκλησίας στο ζήτημα είναι ο σεβασμός της αξίας του ανθρώπου, που είναι κέντρο της ορθόδοξης Θεολογίας, αλλά και θεμελιώδης αρχή στο ελληνικό σύνταγμα. Επίσης η Διαρκής Ιερά Σύνοδος αποφάσισε την έκδοση φυλλαδίου «Προς τον Λαό» με σκοπό να τον ενημερώσει εκτενέστερα για την επιχειρούμενη αλλοίωση της έννοιας της «οικογένειας» και τις ηθικές και κοινωνικές συνέπειες του συμφώνου συμβίωσης εν γένει.