19 Ιούνιος 2015, 12:27 - Τελευταία Ενημέρωση: 19 Ιούνιος 2015, 13:57

Με ρωσικό δάνειο θα κατασκευάσει τον «Νότιο Ευρωπαϊκό Αγωγό» η Ελλάδα

  • Με ρωσικό δάνειο θα κατασκευάσει τον «Νότιο Ευρωπαϊκό Αγωγό» η Ελλάδα
    Φωτ.: Carsten Rehder (EPA)

Η διακριτική του ονομασία θα είναι «Νότιος Ευρωπαϊκός Αγωγός» και θα πρόκειται για τον αγωγό φυσικού αερίου που θα προκύψει από τη συνεργασία της Ελλάδας με τη Ρωσία. Στο πλαίσιο του Διεθνούς Οικονομικού Φόρουμ που πραγματοποιείται στην Αγία Πετρούπολη, ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Ενέργειας και Περιβάλλοντος Παναγιώτης Λαφαζάνης υπέγραψε διακρατικό μνημόνιο συνεργασίας με τον Ρώσο υπουργό Ενέργειας Αλεξάντερ Νόβακ.

«Η Ελλάδα θα λάβει δάνειο από τη Ρωσία για την κατασκευή του αγωγού που θα αποτελεί τη συνέχεια του τουρκικού αγωγού. Οι εργασίες θα ξεκινήσουν το 2016 και θα ολοκληρωθούν στο τέλος του 2019», δήλωσε ο Αλεξάντερ Νόβακ σύμφωνα με το πρακτορείο TASS.

Για την κατασκευή του «Νότιου Ευρωπαϊκού Αγωγού» θα συσταθεί Μικτή Εταιρεία (Κοινή Εταιρεία Ειδικού Σκοπού) στην οποία θα μετέχουν ως στρατηγικοί επενδυτές, ή ιδρυτές, η VEB Capital και μια νέα εταιρεία του ελληνικού Δημοσίου, η Δημόσια Επιχείρηση Ενεργειακών Επενδύσεων (ΔΕΠΕΝΕ).

Το κόστους του αγωγού υπολογίζεται στα 2 δισ. ευρώ και ο όγκος που θα μπορεί να εξυπηρετεί θα φτάνει τα 47 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου. Η χρηματοδότησή του θα γίνει από την Τράπεζα Ανάπτυξης και Διεθνών Οικονομικών Υποθέσεων της Ρωσικής Ομοσπονδίας (VEB). 

Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης και ο επικεφαλής της VEB Βλαντίμιρ Ντιμίτριεφ, στη συνάντηση που είχαν, επισήμαναν ότι ιδιοκτήτης του αγωγού θα είναι η κοινή εταιρεία ειδικού σκοπού. Η ίδια εταιρεία θα έχει επίσης την ευθύνη για το σχεδιασμό, τη χρηματοδότηση, την κατασκευή, τη λειτουργία και τη συντήρηση του έργου, που θα αποτελείται από αγωγούς, σταθμούς συμπίεσης και άλλες υποδομές απαραίτητες για τη λειτουργία του.

Τόνισαν δε ότι «η εντατική εργασία για την υλοποίηση του έργου θα ξεκινήσει άμεσα με την προετοιμασία της μελέτης βιωσιμότητας, τις τεχνικές μελέτες και τις λοιπές μελέτες σχεδιασμού».