18 Ιούνιος 2015, 21:48 - Τελευταία Ενημέρωση: 18 Ιούνιος 2015, 21:48

Έκτακτη Σύνοδος για την Ελλάδα τη Δευτέρα

  • Έκτακτη Σύνοδος για την Ελλάδα τη Δευτέρα
    Κριστίν Λαγκάρντ και Γερούν Ντάισελμπλουμ σήμερα στο Eurogroup (Φωτ.: EPA/Julien Warnand)

Η Δευτέρα είναι η καταληκτική ημερομηνία για να φτάσουν σε συμφωνία η Ελλάδα με τους πιστωτές της. Σύμφωνα με πληροφορίες θα συγκληθεί έκτακτη σύνοδος κορυφής όπου θα συζητηθεί το ελληνικό θέμα. Το Eurogroup της Πέμπτης έληξε χωρίς αποτέλεσμα. 

«Μετά την έκβαση της συνεδρίασης του Eurogroup σήμερα, αποφάσισα τη σύγκληση Συνόδου Κορυφής της Δευτέρα 22 Ιουνίου και ώρα 19:00. Είναι καιρός να συζητηθεί επειγόντως το ζήτημα της Ελλάδας στο υψηλότερο επίπεδο», ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ μετά τις δραματικές εξελίξεις στο Eurogroup.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ μίλησε σε δραματικούς τόνους, αλλά ήταν ξεκάθαρος για το τι περιμένουν οι δανειστές από την Ελλάδα. Σημείωσε ότι υπήρξε ευελιξία από την πλευρά των θεσμών τόσο στο να εξεταστεί η οικονομική κατάσταση της Ελλάδας όσο και να επιτραπεί στην χώρα να στείλει αντιπροτάσεις για να αντικατασταθούν μερικά από τα μέτρα.

«Δυστυχώς οι προτάσεις που έστειλε η Αθήνα δεν είναι αξιόπιστες και δεν μπορούν να συμπεριληφθούν σε μια συμφωνία» τόνισε με νόημα.

Ξεκαθάρισε ότι «στείλαμε ένα δυνατό μήνυμα στην ελληνική πλευρά να μας παρουσιάσουν νέες προτάσεις τις επόμενες ημέρες, ενώ, υπάρχει η δυνατότητα να παραταθεί το πρόγραμμα. Αυτήν την ώρα πάντως δεν είναι ορατή μια συμφωνία».

Η διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, ζητώντας να ξεκινήσει εκ νέου ο διάλογος με την Ελλάδα είπε: «Μπορούμε να φτάσουμε σε μια λύση ενώ υπάρχει διάλογος. Το επείγον θέμα κατά την άποψή μου είναι να αποκαταστήσουμε τον διάλογο με ενήλικες στην αίθουσα».

Νωρίτερα είχε τονίσει πως όλοι βρίσκονται σε αναμονή για ελληνικές προτάσεις και πρόσθεσε ότι οι θεσμοί έκαναν λογικές προτάσεις χαλαρώνοντας ό,τι το προηγούμενο διάστημα θεωρείτο ασφυκτικό. Η ίδια ζήτησε σοβαρές και απτές προτάσεις οι οποίες θα είναι αξιόπιστες και εξέφρασε την ελπίδα ότι οι ελληνικές Αρχές θα αξιοποιήσουν τον εναπομείναντα χρόνο.