18 Ιούνιος 2015, 19:32 - Τελευταία Ενημέρωση: 18 Ιούνιος 2015, 19:29

Ο Ρέγκλινγκ πάγωσε την Αθήνα: Βιώσιμο το χρέος, θα ζητήσουμε τα λεφτά μας!

  • Ο Ρέγκλινγκ πάγωσε την Αθήνα: Βιώσιμο το χρέος, θα ζητήσουμε τα λεφτά μας!
    Κλάους Ρέγκλινγκ και Γιάνης Βαρουφάκης στη σημερινή, ετήσια, συνάντηση του Διοικητικού Συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (φωτ.: Julien Warnard / EPA)

Βόμβες στην Αθήνα έριξε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ. Ούτε λίγο ούτε πολύ, υποστήριξε ότι το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο και ότι είναι ανοικτό να ζητήσει την άμεση εξόφληση όλων των δανείων που έχει πάρει η Ελλάδα.

Στη συνέντευξη Τύπου για την ετήσια έκθεση του ESM, o Κλάους Ρέγκλινγκ ρωτήθηκε τι συνεπάγεται η αθέτηση της πληρωμής της δόσης από την Ελλάδα προς το ΔΝΤ, στο τέλος του μήνα. Η απάντηση προκάλεσε... σάλο, αφού ο επικεφαλής του ESM είπε ότι είναι επιλογή (choice) να ζητήσει την άμεση και όχι σε δόσεις εξόφληση των δανείων. Παράλληλα, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας βάζει «φρένο» στη συζήτηση περί βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους στην ετήσια έκθεσή του.

Το ποσό που έχει πάρει η Ελλάδα από τον ESM ανέρχεται σε 141,9 δισ. ευρώ.

Με βάση την έκθεση, το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο, ενώ αναφέρεται ότι ήδη έχει γίνει «κούρεμα» το 2012, σημειώνοντας ότι περίπου το μισό ΑΕΠ του 2013 διαγράφηκε. To Διοικητικό Συμβούλιο του ESM αποτελείται από τους 19 υπουργούς οικονομικών των χωρών-μελών της ευρωζώνης. Στην ετήσια συνάντηση του Διοικητικού Συμβουλίου του Ταμείου, συμμετέχουν παρατηρητές από τις κεντρικές τράπεζες των κρατών-μελών και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.