18 Ιούνιος 2015, 20:46 - Τελευταία Ενημέρωση: 6 Ιούλιος 2015, 13:45

Από το Βέρμιο στην Τραπεζούντα με τα πόδια!

  • Από το Βέρμιο στην Τραπεζούντα με τα πόδια!

«Πάω στον Πόντο να χτυπήσω την καμπάνα και να ανάψω το καντήλι», δηλώνει στο pontos-news.gr ο Γιώργος Ζαχαριάδης, γνωστός και ως «Τεμόν ΑΕΚ». Ο δρομέας μεγάλων αποστάσεων μας μίλησε για τον αγώνα του από την Παναγία Σουμελά στο Βέρμιο μέχρι την Παναγία Σουμελά στον Πόντο, εξηγώντας τι συμβολίζει η πρωτοβουλία του αυτή και τον ιερό σκοπό της.

Ο Πόντιος αθλητής της ΑΕΚ ξεκινάει στις 5 Ιουλίου από το Βέρμιο, με στόχο να βρίσκεται στο όρος Μελά στις 14 Αυγούστου και να είναι παρών στη γιορτή της Παναγίας των Ποντίων τον Δεκαπενταύγουστο.

Θα διανύσει περπατώντας και τρέχοντας σχεδόν 2.300 χιλιόμετρα! Στόχος του είναι να καλύπτει 50 χλμ. την ημέρα.

Μαζί του θα βρίσκεται συνοδός, ο οποίος θα ακολουθεί με ΙΧ αυτοκίνητο. Όπως μας εξήγησε ο Γιώργος Ζαχαριάδης, δεν υπάρχει η οικονομική δυνατότητα να ενοικιαστεί όχημα τύπου βαν καθώς το κόστος ξεπερνάει τις 5.000 ευρώ. 

«Θέλω η πρώτη μου επίσκεψη στον Πόντο να συνδυαστεί με ένα μήνυμα αγάπης και ελπίδας. Θέλω με τα πόδια μου να υποβάλλω το σώμα μου σε μια ταλαιπωρία. Βέβαια ίσως να είναι μικρότερη από αυτή που πέρασαν οι πρόγονοί μας όταν αναγκάστηκαν να αφήσουν τις πατρίδες τους. Σε αυτούς τους ανθρώπους, που πρόσφεραν τόσα στη χώρα μας, θέλω να αποτίσω φόρο τιμής και να ζητήσω συγνώμη από κάθε παππού και γιαγιά. Θα κάνουμε το τάμα στην Παναγία Σουμελά και θα πούμε πως είμαστε εδώ, υπάρχουμε και θα ζήσουμε αρμονικά και ειρηνικά όπως ζούσαν και τότε πριν από τα έκτροπα και τις γενοκτονίες. Μπορούμε να ζήσουμε ξανά μαζί οι δύο λαοί», μας είπε.

Πώς όμως γεννήθηκε το όνειρο για ένα ταξίδι στον Πόντο; 

«Η ιδέα μου γεννήθηκε πριν μερικά χρόνια, αλλά δεν μπορούσα να την υλοποιήσω, γιατί δεν είχα ανθρώπους να την στηρίξουν οικονομικά. Δεν χρειάζεται μόνο ψυχικό σθένος· θέλει και χρήματα που ως υπάλληλος (σ.σ. είναι αστυνομικός) δεν διαθέτω. Ζήτησα στήριξη φορέων και παραγόντων. Κυρίως ποντιακών. Όσοι είχαν την ευαισθησία ασχολήθηκαν. Με στενοχωρεί πάντως, ως Πόντιο, που οι Πόντιοι δείχνουν μια αδιαφορία. Εγώ όμως το αισθάνομαι μεγάλο χρέος να πάω. Να βρεθώ στην Αργυρούπολη απ’ όπου κατάγονται οι δικοί μου, να χτυπήσω την καμπάνα και να ανάψω το καντήλι».

Ο Γιώργος Ζαχαριάδης αναφέρεται στις δυσκολίες του ταξιδιού χωρίς όμως να μεμψιμοιρεί. «Υπάρχει υλικοτεχνικό πρόβλημα ως προς τη συνοδεία. Δεν έχουμε τη δυνατότητα για ένα βαν που θα ακολουθεί και θα μας βοηθάει να ξεκουραζόμαστε. Να κοιμόμαστε κάποιες ώρες την ημέρα. Έτσι θα χρησιμοποιήσουμε αντίσκηνο. Δεν είναι εκδρομή, θα γίνει με σεβασμό και αγάπη στους ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους.

»Έχουμε ιερή υποχρέωση να κάνουμε ένα τάμα σε αυτούς τους ανθρώπους που τράβηξαν τόσα και δεν έφταιγαν σε τίποτε. Για τον ξεριζωμό που έζησαν».

Ο «ΤΕΜΟΝ ΑΕΚ» δεν προβληματίζεται για τις αντιξοότητες στη διαδρομή γιατί έχει πίστη. «Όλοι οι δρόμοι είναι ίδιοι. Το μόνο που έχεις να ανησυχείς στη φύση είναι οι καιρικές συνθήκες, όλα τα υπόλοιπα τα φροντίζει η Παναγία», λέει στο pontos-news.gr. 

Ο Ζαχαριάδης ζήτησε πριν από λίγες ημέρες να πάρει μαζί του στο ταξίδι τη φανέλα του Αραβίδη, που ο παίκτης φορούσε πάνω από ένα τατουάζ με το μονοκέφαλο αετό. «Ξέρω ότι εκείνη η φανέλα δόθηκε στον Νίκο Ξηροκώστα, αλλά θα μπορούσε να μου δώσει μια άλλη» μας λέει. «"Δώσε μια δική σου μπλούζα Πόντιε Αραβίδη" είναι το μήνυμα. Αν θέλει ας επικοινωνήσει μαζί μου».