19 Ιούνιος 2015, 10:03 - Τελευταία Ενημέρωση: 21 Δεκέμβριος 2016, 15:59

Η ελληνική μειονότητα στις δημοτικές εκλογές της Αλβανίας

  • Η ελληνική μειονότητα στις δημοτικές εκλογές της Αλβανίας
    Η Χειμάρρα όπου μειονοτικός υποψήφιος θα δώσει μάχη με επίσης Έλληνα, του Σοσιαλιστικού Κόμματος, για το δημαρχιακό θώκο

Με μια νέα πραγματικότητα θα βρεθεί αντιμέτωπη η ελληνική μειονότητα της Αλβανίας στις αυτοδιοικητικές εκλογές της Κυριακής 21 Ιουνίου, αφού για πρώτη φορά θα εφαρμοστεί στη γειτονική χώρα το μοντέλο «Καλλικράτης».

Από τους εννέα δήμους που διεκδικούσαν και κέρδιζαν συνήθως Έλληνες υποψήφιοι των μειονοτικών κομμάτων, μετά τη συνένωση ελπίδες εκλογής υπάρχουν πλέον σε τέσσερις.

Περαιτέρω δυσκολίες θα τους δημιουργήσει και η πάγια στάση της αλβανικής κυβέρνησης, του Σοσιαλιστικού Κόμματος του πρωθυπουργού Έντι Ράμα, να κατεβαίνει στις μειονοτικές περιοχές με Έλληνες υποψήφιους, προκειμένου να σπάσει το μέτωπο της μειονότητας.

Οι δήμοι στους οποίους θα διεκδικήσουν δημαρχιακό θώκο οι υποψήφιοι των ελληνικών μειονοτικών κομμάτων είναι οι Κονίσπολης, Χειμάρρας, Φοινίκης και Δρόπολης. Οι υποψήφιοι ανήκουν στο «Κόμμα-Ένωση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα» (ΚΕΑΔ) και στην «Ελληνική Εθνική Μειονότητα για το Μέλλον» (MEGA).

Δήμοι και υποψήφιοι
Ο Δήμος Κονίσπολης, ο οποίος βρίσκεται δίπλα στα ελληνοαλβανικά σύνορα, πάνω από το νομό Θεσπρωτίας, στην πλειοψηφία του κατοικείται από Αλβανούς μουσουλμάνους, Τσάμηδες στην καταγωγή. Έλληνας υποψήφιος είναι ο Αναστάσιος Γκούντας, ο οποίος θεωρείται απίθανο να λάβει ποσοστό υψηλότερο του 25% των ψήφων. Το θετικό είναι ότι θα διεκδικήσουν το Δήμο Κονίσπολης τρεις Αλβανοί, με αποτέλεσμα η διασπορά των ψήφων να βοηθήσει τον Έλληνα υποψήφιο. Αν ο Δήμος καταλήξει τελικά σε αλβανικά χέρια –κάτι που είναι και το πιθανότερο-, ευχή των Ελλήνων είναι να μην εκλεγεί ο σκληροπυρηνικός Τσάμης.


Δερβιτσάνη (Δήμος Δροπόλεως)

Στο Δήμο Φοινίκης υποψήφιοι είναι μόνον Έλληνες των δύο μειονοτικών κομμάτων, οπότε η Αρχή θα παραμείνει στα χέρια της μειονότητας. Πρόκειται για τον Γιάννη Μπάμπη (ΚΕΑΔ) και τον Λεωνίδα Χρήστου (MEGA).

Αντίστοιχη είναι η εικόνα και στο Δήμο Δρόπολης, όπου τη δημαρχία θα διεκδικήσουν οι Κώστας Ζήσος (ΚΕΑΔ) και Βαγγέλης Γκέλιος (MEGA).

Το μεγάλο ερωτηματικό είναι ο Δήμος Χειμάρρας, περιοχή με ελληνικούς πληθυσμούς στη συντριπτική πλειοψηφία τους μέχρι πρότινος, ο οποίος, όμως, σήμερα συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες να εκλέξει μεν Έλληνα, αλλά τον υποψήφιο με το Σοσιαλιστικό Κόμμα του Έντι Ράμα, Γιώργο Γκόρου.

Αυτό διότι με τον «Καλλικράτη» συμπεριλήφθηκαν στο Δήμο Χειμάρρας 6-7 χωριά με μουσουλμανικούς πληθυσμούς (περίπου 2.500 άτομα), αλλά και επειδή περίπου οι μισοί Χειμαρριώτες (4.000), σήμερα κατοικούν στην Ελλάδα.


Το κάστρο της Χειμάρρας

Αν αυτοί πάνε μαζικά στην Αλβανία για να ψηφίσουν στις εκλογές της Κυριακής, ο Δήμος θα παραμείνει στα χέρια της ελληνικής μειονότητας και δήμαρχος είναι πιθανό να εκλεγεί ο υποψήφιος του ΚΕΑΔ, Φρειδερίκος (Φρέντης) Μπελέρης. Ο Μπελέρης είχε καταδικαστεί από τις αλβανικές Αρχές επειδή είχε σηκώσει ελληνική σημαία στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2003.

Το ενδιαφέρον για το Δήμο Χειμάρρας είναι εξαιρετικά μεγάλο και εξαιτίας του γεγονότος ότι είναι παραθαλάσσιος και συγκεντρώνει σημαντικό αριθμό τουριστών κάθε καλοκαίρι.

Ρωμανός Κοντογιαννίδης