18 Ιούνιος 2015, 13:36 - Τελευταία Ενημέρωση: 18 Ιούνιος 2015, 13:11

Μια... άγνωστη συνεδρίαση που θα κρίνει το μέλλον της Ελλάδας

  • Μια... άγνωστη συνεδρίαση που θα κρίνει το μέλλον της Ελλάδας

Κρίσιμη όσο ποτέ θα είναι η συνεδρίαση –που έχει προγραμματίσει το Διοικητικό Συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), λίγες ώρες πριν από το Εurogroup– για το ζήτημα του ελληνικού χρέους και την πρόταση του Γιάνη Βαρουφάκη για τα ομόλογα που κατέχει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).

Μια συνάντηση που δεν είχε βγει προς τα έξω, αλλά στην ουσία θα κρίνει το μέλλον της Ελλάδας. Η συνεδρίαση θα ξεκινήσει στις 14:00 –πέντε ώρες πριν από το Eurogroup– ενώ στις 15:30 μ.μ. θα δοθεί συνέντευξη Τύπου τόσο του επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ όσο και του προέδρου του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Η ελληνική κυβέρνηση, δια του υπουργού Οικονομικών Γ. Βαρουφάκη, έχει προτείνει σχέδιο δανεισμού, ύψους 27,2 δισ. ευρώ για την αποπληρωμή των επόμενων δόσεων αφού δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή διαθέσιμοι πόροι για την εξόφλησή τους.

Επί της ουσίας, το σχέδιο που επεξεργάζεται ήδη από τον Απρίλιο η ελληνική κυβέρνηση και έχει προτείνει ως άμεση λύση για την ανακούφιση από τη θηλιά του χρέους, προβλέπει την επαναγορά των ομολόγων που κατέχει η ΕΚΤ, από τον ESM, τα οποία ανέρχονται σε 27,2 δισ. ευρώ. Πρόκειται για τα ομόλογα που η ΕΚΤ είχε αγοράσει κατά τη διάρκεια της κρίσης, στο πλαίσιο προγράμματος στήριξης της αγοράς ομολόγων (SMP’s) που εκπονούσε εκείνη την περίοδο.

Στόχος του κυβερνητικού σχεδίου είναι να αγοραστούν τα ομόλογα αυτά από τον ESM και να γίνει μια συμφωνία για αποπληρωμή τους σε βάθος χρόνου –όπως και τα δάνεια που έχει λάβει από το EFSF– καθώς τα ομόλογα αυτά λήγουν από τώρα έως και το 2037 ανακυκλώνοντας το χρέος.