17 Ιούνιος 2015, 19:52 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Ιούνιος 2015, 19:53

Το Μουσείο Ακρόπολης γιορτάζει με τους «Μεγάλους Θεούς της Σαμοθράκης»

  • Το Μουσείο Ακρόπολης γιορτάζει με τους «Μεγάλους Θεούς της Σαμοθράκης»
    Φωτ.: Μουσείο Ακρόπολης
  • Το Μουσείο Ακρόπολης γιορτάζει με τους «Μεγάλους Θεούς της Σαμοθράκης»
    Φωτ.: Μουσείο Ακρόπολης

Η… τούρτα του θα έχει πάνω της έξι κεράκια και το δώρο στους επισκέπτες του είναι μια νέα περιοδική έκθεση με αριστουργήματα από τη Σαμοθράκη. Το Μουσείο της Ακρόπολης –το οποίο μέσα σε ένα χρόνο, το 2014, αύξησε κατά 300.000 τους επισκέπτες του– την ημέρα των γενεθλίων του, στις 20 Ιουνίου, εγκαινιάζει τους «Μεγάλους Θεούς της Σαμοθράκης» και παράλληλα ξεκινά τη συνεργασία με άγνωστα μουσεία της περιφέρειας.

Και μπορεί η περίφημη «Νίκη της Σαμοθράκης» να μην περιλαμβάνεται ανάμεσα στους θησαυρούς που θα εκτεθούν στις προθήκες του Μουσείου (αφού βρίσκεται στο Λούβρο) ωστόσο η επιβλητική μορφή της θα είναι παρούσα στο χώρο.

Κι αυτό γιατί σε περίοπτη θέση θα προβάλλεται το ντοκιμαντέρ που φέρει τη συμβουλευτική επιμέλεια του Κώστα Γαβρά και έχει σκηνοθετήσει η Αγγελική Αριστομενοπούλου. Πρόκειται για μια δουλειά που είχε γυριστεί για τις ανάγκες μιας μεγάλης παρουσίασης που «τρέχει» αυτή την περίοδο στο Λούβρο με θέμα την αποκατάσταση του γλυπτού.

Η έκθεση θα βάζει το κοινό στη μυστηριακή ατμόσφαιρα της Σαμοθράκης. Εκεί όπου κατά την αρχαιότητα τελούνταν ιερές τελετές (υπό άκρα μυστικότητα) στις οποίες οι μυημένοι έκαναν επικλήσεις στους Μεγάλους Θεούς του νησιού, που ήταν προστάτες της θάλασσας.

«Το αρχαιολογικό μουσείο του νησιού είναι σε φάση ανανέωσης, οπότε είναι μια ευκαιρία να δει και το αθηναϊκό κοινό αυτά τα καλλιτεχνικά ευρήματα. Επιπλέον, φέρνοντας αυτά τα έργα στην πρωτεύουσα πιστεύω πως θα παροτρύνουμε πολύ κόσμο να επισκεφθεί το νησί και να γνωρίσει τις ομορφιές του», τόνισε ο πρόεδρος του Μουσείου Ακρόπολης Δημήτρης Παντερμαλής.


Φωτ.: Μουσείο Ακρόπολης

Συνολικά 252 αντικείμενα (γλυπτά, αγγεία, ειδώλια, επιγραφές αλλά και αρχιτεκτονικά μέλη) φιλοξενούνται στην αίθουσα των περιοδικών εκθέσεων. Όλα τους συγκροτήθηκαν σε ομάδες με κριτήριο τη σχέση τους με τα κτίσματα του ιερού που υπήρχε εκεί. Ανάμεσα στα εκθέματα που ξεχωρίζουν είναι και ένα άγαλμα Νίκης (100 π.Χ.) το οποίο ήταν τοποθετημένο στην γωνία του ιερού, αλλά και ένας πεσσός όπου ήταν χαραγμένη η απαγόρευση της εισόδου σε όσους δεν είχαν μυηθεί στα Μυστήρια.

Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι και τις 30 Σεπτεμβρίου, ενώ καθ’ όλη τη διάρκειά της το εστιατόριο του Μουσείου της Ακρόπολης θα προσαρμόσει ανάλογα το μενού του, με γεύσεις από τη Σαμοθράκη.

Το δε Σάββατο, ημέρα των γενεθλίων του, το Μουσείο (στο προαύλιο) θα φιλοξενήσει τη Φιλαρμονική Ορχήστρα Πνευστών και τη Χορωδία του Δήμου Αθηναίων. Η είσοδος για το κοινό θα είναι μειωμένη, στα 3 ευρώ.