17 Ιούνιος 2015, 18:54 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Ιούνιος 2015, 18:54

«Φόρο μπίρας» επιβάλλει το υπουργείο Εσωτερικών

  • «Φόρο μπίρας» επιβάλλει το υπουργείο Εσωτερικών
    Φωτ.: Quinn Dombrowski (Flickr)

Πόσοι γνωρίζουν άραγε ότι όταν απολαμβάνουν μια δροσερή μπίρα εν μέσω καύσωνα ταυτόχρονα πληρώνουν και «φόρο ζύθου» όπως ορίζει το Βασιλικό Διάταγμα του 1958; Αυτό τον παλιό φόρο… ξέθαψαν στο υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης, τον οποίο πλέον μετονομάζουν σε «φόρο μπίρας».

Στην πραγματικότητα δεν πρόκειται να επιβαρυνθεί η τελική τιμή του προϊόντος, καθώς αντικαθιστά τον ήδη υπάρχοντα φόρο. Τα χρήματα, που αντιστοιχούν στο 10% επί του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης, θα πηγαίνουν στους δήμους σε συγκεκριμένες δράσεις.

Το σχέδιο έχει τη σύμφωνη γνώμη της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος και με τα έσοδα από τον συγκεκριμένο φόρο η Τοπική Αυτοδιοίκηση θα πρέπει να οργανώνει δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών σχετικά με την ανακύκλωση των απορριμμάτων που παράγονται από την κατανάλωση μπίρας (γυάλινες φιάλες, αλουμινένια κουτάκια).

Ο φόρος προβλέπεται στο άρθρο 34 του νομοσχεδίου «Αυτοτελής υπηρεσία ελέγχου νομιμότητας ΟΤΑ – Οικονομική βιωσιμότητα και αυτοτέλεια ΟΤΑ – Κανόνες Δημοσιονομικής Διαχείρισης και άλλες διατάξεις θεμάτων Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης» που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση έως την Παρασκευή.