16 Ιούνιος 2015, 14:55 - Τελευταία Ενημέρωση: 16 Ιούνιος 2015, 14:34

«1ο Έτος Ποντιακής Γαστρονομίας» – Διαγωνισμός μαγειρικής στο Θρυλόριο

 • «1ο Έτος Ποντιακής Γαστρονομίας» – Διαγωνισμός μαγειρικής στο Θρυλόριο

Με στόχο τη διατήρηση και την προβολή της ποντιακής κουζίνας, καθώς και την ανάδειξη του υγιεινού ποντιακού φαγητού, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ποντίων Θρυλορίου «Η Κερασούντα και το Γαρς» διοργανώνει την εκδήλωση «1ο Έτος Ποντιακής Γαστρονομίας». Ο διαγωνισμός θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο των εκδηλώσεων που διοργανώνει ο σύλλογος «Παρακάθ' κι Αροθυμίας» από τις 10 έως και τις 17 Ιουλίου, με τους διοργανωτές να απευθύνουν ανοιχτή πρόκληση σε όλα τα ποντιακά σωματεία για συμμετοχή στην εκδήλωση ποντιακής γαστρονομίας.

Πρόκειται για μια προσπάθεια προβολής και ανάδειξης του διατροφικού πολιτισμού, της ιστορίας, της νοστιμιάς και της θρεπτικής αξίας της ποντιακής κουζίνας, μέσα από ένα διαγωνισμό μαγειρικής.

Ο διαγωνισμός θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 12 Ιουλίου (ώρα 20:00) στην πλατεία του Θρυλορίου Ροδόπης, με καταξιωμένους κριτές οι οποίοι θα δώσουν τα φώτα τους στην καλύτερη διεξαγωγή της εκδήλωσης.

Όροι συμμετοχής

 1. Οι συμμετέχοντες θα παρουσιάσουν ένα μόνο φαγητό-έδεσμα από την περιοχή καταγωγής τους από τον Πόντο.
 2. Το φαγητό-έδεσμα μπορεί να είναι από όλες τις κατηγορίες παρασκευών (κρέας, ψάρι, πίτες, γλυκά, τυροκομικά, λαχανικά, όσπρια, ζυμαρικά, δημητριακά).
 3. Οι συνταγές θα είναι αυθεντικές, παραδοσιακές ποντιακές. Δεν θα έχουν για παράδειγμα υλικά τα οποία είναι ξένα στην ποντιακή παράδοση, όπως κρέμα γάλακτος, φυτικό βούτυρο, συμπυκνωμένο ζωμό.
 4. Η κάθε παρασκευή θα παρουσιαστεί σε πιάτο, σε πήλινο δοχείο, σε ταψί ή σε οποιοδήποτε σκεύος επιθυμεί ο διαγωνιζόμενος και θα πρέπει να είναι όμορφα τοποθετημένη και στολισμένη. Εξάλλου η εμφάνιση και η γεύση είναι δύο από τα κριτήρια που θα αναδείξουν τους νικητές.
 5. Οι διαγωνιζόμενοι πρέπει να προσκομίσουν τις πρώτες ύλες της συνταγής τους και να παρασκευάσουν, εκτός από το πιάτο που θα παρουσιάσουν στην επιτροπή, επιπλέον ποσότητα και για το κοινό που θα παρακολουθεί τη διαδικασία, γιατί και ο κόσμος θα συμμετάσχει στην επιλογή των καλύτερων συνταγών.
 6. Ο κάθε διαγωνιζόμενος θα πρέπει να στείλει τη συνταγή του, με την ακριβή ποσότητα υλικών (γραμμάρια, κιλά, κουταλιά σούπας, κουταλάκι γλυκού κτλ.), όπως και την ποσότητα που βγαίνει από τα παραπάνω υλικά (πόσες μερίδες προκειμένου για μαγειρευτό, για φαγητό σε ταψί –π.χ. πίτες– το μέγεθος του ταψιού). Επίσης θα πρέπει να περιγράψει με ακρίβεια την εκτέλεση της συνταγής βήμα-βήμα και τέλος να στείλει μια φωτογραφία του φαγητού-εδέσματος, προκειμένου να εκδοθεί ένα έντυπο που θα περιλαμβάνει όλες τις συνταγές του διαγωνισμού, με την επιμέλεια του συλλόγου.

Κριτήρια αξιολόγησης συνταγών

Οι νικητές θα αναδειχθούν με βάση τα ακόλουθα κριτήρια:

 • Παρουσίαση πιάτων
 • Γεύση παρασκευασμάτων
 • Αυθεντικότητα συνταγών (παραδοσιακές, χωρίς νεωτερικά στοιχεία).

Διαδικασία διαγωνισμού
 
Ο κάθε διαγωνιζόμενος θα παρουσιάζει το φαγητό του, θα απαντά στις ερωτήσεις της επιτροπής, τα μέλη της οποίας αφού το δοκιμάσουν θα το βαθμολογήσουν, και όλα αυτά θα γίνονται μπροστά στο κοινό που θα παρακολουθεί και στο οποίο ταυτόχρονα θα μοιράζεται φαγητό, γιατί και ο κόσμος στο τέλος της διαδικασίας θα ψηφίσει τις καλύτερες συνταγές.

Αφού όλοι οι διαγωνιζόμενοι παρουσιάσουν το φαγητό-έδεσμά τους, η επιτροπή και το κοινό θα αναδείξουν τους τρεις πρώτους νικητές.

Βραβεία - Έπαθλα

Οι τρεις καλύτερες συμμετοχές θα βραβευθούν αντίστοιχα με το χρυσό, το αργυρό και το χάλκινο «Ξυλάγγειν». Σε όλους τους συμμετέχοντες θα δοθεί έπαινος συμμετοχής.

 • Οι δηλώσεις συμμετοχής και οι συνταγές θα πρέπει να σταλούν έως τις 21 Ιουνίου 2015 είτε με e-mail (xrysakaiepixrysa@gmail.com), είτε με (fax 2531035719), είτε ταχυδρομικά (στη διεύθυνση «Πολιτιστικος Σύλλογος Ποντίων Θρυλορίου "Η Κερασούντα και το Γαρς", Θρυλόριο Κομοτηνής, ΤΚ 69100»).
 • Πληροφορίες στα τηλ.: 6976640083, 6942537702.
 • Η δήλωση συμμετοχής εδώ.