16 Ιούνιος 2015, 12:03 - Τελευταία Ενημέρωση: 2 Αύγουστος 2015, 09:56

Λειτουργία μετά από 91 χρόνια σε εκκλησίες της Καππαδοκίας (βίντεο-φωτο)

  • Λειτουργία μετά από 91 χρόνια σε εκκλησίες της Καππαδοκίας (βίντεο-φωτο)
    Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος ενώ προσφωνείται από τον Καππαδόκη βουλευτή Λάρισας της ΝΔ Μάξιμο Χαρακόπουλο

Ενενήντα ένα χρόνια είχε να σημάνει η καμπάνα στην εκκλησία των Εισοδίων της Θεοτόκου στην άλλοτε ρωμαίικη κοινοτητα της Ανακού στην Καππαδοκία, αλλά και στον Ιερό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Γούρδουνος.

Όμως στο φετινό προσκύνημά του στα ιερά μικρασιατικά χώματα, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος τέλεσε και στις δύο εκκλησίες Θεία Λειτουργία συλλειτουργούντων του μητροπολίτου Αυστρίας Αρσενίου και του επισκόπου Δορυλαίου Νικάνδρου από την αρχιεπισκοπή Αυστραλίας.

Η υποδοχή του Πατριάρχη τόσο από τις τοπικές Αρχές όσο και από τους ντόπιους ήταν εντυπωσιακή, ενώ κάθε βήμα του καταγράφεται από τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

Μαζί με τον Πατριάρχη για ακόμα μία χρονιά ήταν και ο βουλευτής Λαρίσης της ΝΔ Μάξιμος Χαρακοπούλος, που έλκει την καταγωγή του από την Καπποδοκία.

Κατά την προσφώνησή του στον Οικουμενικό Πατριάρχη, ο βουλευτής τον αποκάλεσε «Αυθέντη του Γένους των Ρωμιών Ορθοδόξων Χριστιανών», ενώ χαρακτήρισε το προσκύνημα «μνημόσυνο για τους ταπεινούς και θεοσεβούμενους προγόνους μας, που είναι θαμμένοι εδώ στα καππαδοκικά χώματα, αλλά και για όσους πέθαναν και θάφτηκαν στη νέα τους πατρίδα χωρίς ποτέ να ξαναδούν την αγαπημένη τους γη».

Εκτός του Μάξιμου Χαρακόπουλου παρόντες στη λειτουργία ήταν ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρολιάκος ως εκπρόσωπος της Πρόεδρου της Βουλής, ο πρέσβης της Ελλάδας στην Τουρκία Κυριάκος Λουκάκης, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Καππαδοκικών Σωματείων Φάνης Ισαακίδης, ο πρόεδρος των Σινασιτών Σπύρος Ισόπουλος, άρχοντες του Οικουμενικού Θρόνου και πιστοί από την Ελλάδα, την Πόλη κ.α.