20 Ιούνιος 2015, 18:14 - Τελευταία Ενημέρωση: 25 Ιούνιος 2015, 18:26

Στον Παλλαλιακό αφήνουν τις κεμεντζέδες και μπαίνουν στο γήπεδο!

  • Ανοίγει την αγκαλιά του για τους πρόσφυγες ο Παλλαλιακός
    Οι παίκτες του Παλλαλιακού σε παράταξη. Δεξιά (χωρίς αθλητική στολή) ο Μίλτος Ανδρεανίδης

Αφήνουν στην άκρη την κεμεντζέ, ξεχνούν για λίγη ώρα τις νότες και το ταλέντο τους στο τραγούδι, και φορώντας σορτσάκι, ερυθροκίτρινη αθλητική μπλούζα και ποδοσφαιρικά παπούτσια, μπαίνουν στο γήπεδο. Αν και οι αγώνες τους γίνονται αποκλειστικά και μόνο για φιλανθρωπικούς σκοπούς, δεν λείπει το πάθος από τη διεκδίκηση των φάσεων, οι φαντεζί τρίπλες και οι με... αυταπάρνηση επεμβάσεις. Άλλωστε, το κίνητρο της νίκης, να ακουστεί όσο γίνεται περισσότερο το όνομα του Πόντου, παραμένει πάντοτε σημαντικό.

Ο Παλλαλιακός, η ποδοσφαιρική ομάδα των Πόντιων καλλιτεχνών, θέλει να συνεχίσει και τις επόμενες δεκαετίες να προσφέρει χαρά και να δημιουργεί χαμόγελα σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη!

Ήταν Απρίλιος του 2012 και μια παρέα φίλων, στη συντριπτική πλειοψηφία τους Πόντιοι καλλιτέχνες, χαιρόταν το ποδόσφαιρο σε κάποιο γηπεδάκι 5x5 της Πολίχνης Θεσσαλονίκης. Ήταν κάτι που συνήθιζαν να κάνουν, ωστόσο αυτήν τη φορά αποτέλεσε αντικείμενο συζήτησης μεταξύ τους η πρόταση που δέχθηκαν από μια ομάδα της Κοζάνης να βρεθούν αντιμέτωποι σε ποδοσφαιρικό αγώνα και τα έσοδα να δοθούν σε ένα παιδί που έπρεπε να χειρουργηθεί άμεσα. Η συζήτηση δεν κράτησε πολύ, αφού όλοι τους δήλωσαν αμέσως απολύτως πρόθυμοι να δώσουν τον ποδοσφαιρικό αγώνα και να βοηθήσουν το παιδί. Μάλιστα, επικοινώνησαν και με άλλους Πόντιους καλλιτέχνες κι έτσι γεννήθηκε ο Παλλαλιακός (Παν-λαλιακός = όλες οι φωνές μαζί), ο οποίος έδωσε τον παρθενικό του ποδοσφαιρικό αγώνα στην Κοζάνη στις 10 Μαΐου 2012, συγκεντρώνοντας περίπου 1.000 ευρώ για την οικογένεια που είχε ανάγκη.


Παλλαλιακός 2015

Από τότε ο Παλλαλιακός έχει δώσει 52 ποδοσφαιρικούς αγώνες για φιλανθρωπικό σκοπό, ενισχύοντας οικογένειες που έχουν ανάγκη, αλλά και φορείς που στηρίζουν τον συνάνθρωπο. Την πρώτη ομάδα έφτιαξαν 16 Πόντιοι καλλιτέχνες, μέσα σε αυτά τα τρία χρόνια όμως φόρεσαν τη φανέλα της περίπου 50 άτομα. Ανάμεσά τους Πόντιοι παλαίμαχοι ποδοσφαιριστές, γνωστοί ηθοποιοί, και κάποιοι –λίγοι– που δεν είναι καλλιτέχνες, αλλά αγαπούν τον Πόντο και την ομάδα.

«Καλπάζει» ο Παλλαλιακός
Η ομάδα παίζει. Δεν αστειεύεται. Μετρά μέχρι σήμερα 40 νίκες, έχοντας επικρατήσει των αντιπάλων στους περισσότερους αγώνες. Το δηλώνουν με υπερηφάνεια στο pontos-news.gr o προπονητής της ομάδας, παλαίμαχος ποδοσφαιριστής στη Β΄ κατηγορία της Γερμανίας με τις φανέλες της Νυρεμβέργης και της Γκρόιτερ Φιρτ Μίλτος Ανδρεανίδης, ο αρχηγός της ομάδας και τραγουδιστής Μπάμπης Ιορδανίδης και ο λυράρης και παίκτης της ομάδας Λάζαρος Ιωαννίδης.


O προπονητής Μίλτος Ανδρεανίδης, ο λυράρης Λάζαρος Ιωαννίδης και ο αρχηγός της ομάδας Μπάμπης Ιορδανίδης
με τον Ρωμανό Κοντογιαννίδη του pontos-news.gr 

Μια νίκη που ξεχωρίζουν (τελικό σκορ 3-2) είναι αυτή επί της ομάδας των παλαιμάχων του Ηρακλή, στην οποία  έπαιζαν ο διεθνής για πολλά χρόνια Λάκης Παπαϊωάννου, ο Νιγηριανός Εμπενίζερ Χάγκαν και άλλοι πολύ καλοί πρώην ποδοσφαιριστές. Ο αγώνας με το πιο ευρύ σκορ ήταν αυτός με την ομάδα των Σιταγρών Δράμας, την οποία ο Παλλαλιακός συνέτριψε με 6-0.

Μεγάλη στιγμή για την ομάδα ήταν η συμμετοχή στο τουρνουά που έγινε τον Ιούνιο του 2014 στη μνήμη του Πόντιου Ολυμπιονίκη της πάλης Παναγιώτη Ποικιλίδη, μαζί με τους παλαιμάχους του Απόλλωνα και του ΠΑΟΚ. Στον αντίπαλο ΠΑΟΚ έπαιζαν και ποδοσφαιριστές που σήκωσαν το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα το 2004 στα γήπεδα της Πορτογαλίας, όπως ο Θοδωρής Ζαγοράκης και ο Ζήσης Βρύζας, με αποτέλεσμα ο Παλλαλιακός να χάσει με 6-1.

Χαραγμένος στη μνήμη των συντελεστών της ομάδας που μίλησαν στο pontos-news.gr, είναι και ο αγώνας που έδωσε ο Παλλαλιακός εναντίον του Ατρόμητου Κατερίνης, στην ομώνυμη πόλη. Τον αγώνα διοργάνωσε ο Ποντιακός Σύλλογος Κατερίνης «Παναγία Σουμελά» και έγινε για να ενισχυθεί οικονομικά η οικογένεια ενός ανάπηρου παιδιού. Από τον αγώνα συγκεντρώθηκαν περίπου 2.500 ευρώ. Ανάλογη επιτυχία σε επίπεδο οικονομικής στήριξης είχε ο αγώνας στο Ανατολικό Πτολεμαΐδας, που έγινε για τη στήριξη ατόμων με αναπηρία της περιοχής.

Περίπου 700 ευρώ συγκεντρώθηκαν για ενίσχυση του Παιδικού Χωριού στο Φίλυρο Θεσσαλονίκης από τον αγώνα του Παλλαλιακού κόντρα στην ποντιακή ομάδα Σεβνταλήδες από το Έσεν της Γερμανίας, ενώ ο Παλλαλιακός έχει ενισχύσει οικονομικά τα σχολεία της Λεκάνης και του Κεχρόκαμπου Καβάλας (αγορά υπολογιστών και βελτίωση των βιβλιοθηκών) με ποδοσφαιρικό αγώνα εναντίον της ομάδας της Λεκάνης, τον οποίο διοργάνωσε ο γιατρός της ομάδας Γιώργος Αηδονίδης, που προσφέρει τις υπηρεσίες του αφιλοκερδώς.

«Πολλές φορές έχουμε πάει στη δουλειά μας πιασμένοι μετά από αγώνες, αλλά κανείς δεν βαρυγκομάει, αφού γίνονται όλα για ιερό σκοπό», μας λέει ο Μπάμπης Ιορδανίδης.

Η ομάδα των Πόντιων καλλιτεχνών έχει ενισχύσει οικονομικά οικογένειες και φορείς και μέσα από τον φυσικό της χώρο, που είναι η διοργάνωση χορών και συναυλιών. Τρεις τέτοιου είδους εκδηλώσεις έχουν συγκεντρώσει η καθεμιά από 5.000 ευρώ.

Οι παίκτες του Παλλαλιακού που έχουν ιδιαίτερη σχέση με το… πλεκτό (αφού συχνά «σκίζουν» ως σέντερ φορ τα δίχτυα αντίπαλων ομάδων) είναι οι τραγουδιστές Στάθης Νικολαΐδης και Γιάννης Κουρτίδης. Το μυαλό της ομάδας είναι ο οργανωτικός μέσος και αρχηγός της Μπάμπης Ιορδανίδης, ενώ «ογκόλιθοι» στην άμυνα είναι οι τραγουδιστές Αλέξης Παρχαρίδης και Γιώργος Ιωαννίδης, ο λυράρης Χαράλαμπος Κεμανετζίδης και ο τραγουδιστής και πληκτράς Χρήστος Χαλκίδης. «Φύλακας άγγελος» της εστίας του Παλλαλιακού είναι ο μη καλλιτέχνης Τέλης Σπυρίδης.  

Όπως είπε στο pontos-news.gr ο Μίλτος Ανδρεανίδης, έδρα του Παλλαλιακού είναι ο βοηθητικός χώρος του γηπέδου των Αμπελοκήπων, παραχώρηση του δημάρχου Αμπελοκήπων-Μενεμένης Λάζαρου Κυρίζογλου και του αντιδημάρχου Τριαντάφυλλου Πουρσανίδη. Η ομάδα προπονείται εκεί κάθε Πέμπτη απόγευμα.

«Η ομάδα έδωσε τη δυνατότητα στους Πόντιους καλλιτέχνες να ενωθούν περισσότερο και να ξεπερνάνε τον όποιο ανταγωνισμό. Λειτουργούμε όλοι για έναν κοινό σκοπό», λέει ο Μπάμπης Ιορδανίδης.

Ο Παλλαλιακός έχει δώσει αγώνες στη Γερμανία, ενώ πριν από λίγο καιρό δέχθηκε πρόταση από ποντιακούς συλλόγους να παίξει ποδόσφαιρο για φιλανθρωπικούς σκοπούς και στις ΗΠΑ. Αν θα δεχτεί ή όχι εξαρτάται από το ρευστό. Θα βρει τους αναγκαίους πόρους;

Η επίσκεψη στον Πόντο συνδυάστηκε με αγώνες
Ντυμένοι με τα σκουρόχρωμα κοστούμια τους, έχοντας στα χέρια τους τις κεμεντζέδες και «σκεπάζοντας» με τις φωνές τους τη σιγαλιά του ιερού βουνού, ανέβαιναν τραγουδώντας ακριτικά τραγούδια του Πόντου στο μοναστήρι της Παναγίας Σουμελά, στην αλησμόνητη πατρίδα, οι Πόντιοι καλλιτέχνες - μέλη του Παλλαλιακού. Ήταν πέρυσι τον Ιούνιο όταν πάτησαν τα ιερά χώματα του Πόντου.

«Επισκεφθήκαμε πολλές περιοχές των προγόνων μας και αισθανθήκαμε όλοι μας το ίδιο δέος και τη συγκίνηση. Οι κάτοικοι μάς υποδέχθηκαν σαν να ξαναέβλεπαν συγγενικά τους πρόσωπα», λέει ο Μπάμπης Ιορδανίδης.

Εκεί στα μέρη του Πόντου, συμπληρώνει ο Μίλτος Ανδρεανίδης, ο Παλλαλιακός έδωσε φιλικό με την ομάδα της Τραπεζούντας, την Τράμπζονσπορ, η οποία τους φιλοξένησε στις εγκαταστάσεις της. Το τελικό σκορ του αγώνα ήταν 2-2, ενώ 0-0 έληξε το ματς εναντίον των Σουρμένων, το οποίο έγινε κάτω από ισχυρή βροχόπτωση.

Ο αιώνιος πρόεδρος
Παρόλο που έφυγε πριν από ενάμιση χρόνο από τη ζωή, αιώνιος πρόεδρος του Παλλαλιακού θα παραμείνει ο Ηλίας Δημαρχόπουλος, ο άνθρωπος που πίστεψε στην ομάδα και τους σκοπούς της και την ενίσχυσε από την πρώτη στιγμή υλικά, παρέχοντάς της στολές, μπάλες, φόρμες, κοστούμια κτλ.

«Θα παραμείνει για μας ο αιώνιος πρόεδρος. Ακόμα σε κάθε αγώνα κρατούμε στη μνήμη του ενός λεπτού σιγή», μας λέει ο Λάζαρος Ιωαννίδης.

«Σήμερα την ομάδα βοηθάει οικονομικά ο βιοτέχνης Κυριάκος Χατζηαντωνιάδης, ο οποίος είναι πολύ κοντά μας, ο φίλος και συμπαίκτης μας Στέφανος Σαράτσης, ο οποίος παραθέτει στο κατάστημά του γεύματα στην ομάδα του Παλλαλιακού, ο γιατρός της ομάδας μας και καρδιολόγος Γιώργος Αηδονίδης, ο οποίος μας παρέχει τις ιατρικές φροντίδες του αφιλοκερδώς, αλλά και ο γιος του αιώνιου προέδρου μας, Χάρης Δημαρχόπουλος, ο οποίος αποτελεί χορηγό μας», αναφέρει από την πλευρά του ο Μίλτος Ανδρεανίδης.

Οι στόχοι του Παλλαλιακού
Η διοργάνωση μιας μεγάλης συναυλίας με τη συμμετοχή λαϊκών τραγουδιστών ποντιακής καταγωγής είναι ο φιλόδοξος στόχος των μελών του Παλλαλιακού. Από μια τέτοια εκδήλωση προσδοκούν πολλά έσοδα που θα δοθούν για φιλανθρωπικούς σκοπούς.

Τα μέλη του Παλλαλιακού θέλουν να δώσουν έναν αγώνα και με τους βετεράνους ποδοσφαιριστές της ΑΕΚ προκειμένου να τιμήσουν τον Ζώρα Μελισσανίδη, που όπως λένε στο pontos-news.gr αγαπούσε πολύ τους Πόντιους καλλιτέχνες.

Ιδρυτές και άλλα μέλη του Παλλαλιακού
Πολλοί γνωστοί Πόντιοι καλλιτέχνες αποτέλεσαν τους ιδρυτές του Παλλαλιακού, στη συντριπτική πλειονότητά τους από τη Βόρεια Ελλάδα. Ειδικότερα, εκτός από τον προπονητή Μίλτο Ανδρεανίδη, τον αρχηγό Μπάμπη Ιορδανίδη και τον Λάζαρο Ιωαννίδη, τον Παλλαλιακό ίδρυσαν οι Κώστας Ζώης (νταούλι), Γιάννης Κουρτίδης (τραγούδι), Στάθης Νικολαΐδης (τραγούδι), Γιώργος Σοφιανίδης (τραγούδι), Αλέξης Παρχαρίδης (τραγούδι), Χαράλαμπος Κεμανετζίδης (λύρα-κλαρίνο), Χρήστος Κεμανετζίδης (συνθέτης), Παύλος Ιωαννίδης (αρμόνιο), Γιώργος Ατματζίδης (λύρα), Γιώργος Ιωαννίδης (λύρα), Ματθαίος Τσαχουρίδης (λύρα), Στάθης Πορφυριάδης (λύρα-τραγούδι), Γώγος Ιωαννίδης (λύρα-τραγούδι), Μπάμπης Ιωακειμίδης (τραγούδι), Γιάννης Γκόσιος (τραγούδι), Στάθης Παυλίδης (τραγούδι), Γιώργος Σιαμλίδης (τραγούδι), Χρήστος Χαλκίδης (πλήκτρα-τραγούδι), Τέλης Σπυρίδης, Γαβρίλος Σιδηρόπουλος (τραγούδι), Γιώργος Τσιφτελίδης (τραγούδι), Χρήστος Καλιοντζίδης (λύρα-τραγούδι), Δημήτρης Ξενιτόπουλος (λύρα), Αχιλλέας Βασιλειάδης (τραγούδι) και Κώστας Τυρεκίδης (λύρα).

Στις τάξεις της ομάδας υπάρχουν βέβαια και άλλοι καλλιτέχνες, οι οποίοι συμμετέχουν ανά τακτά χρονικά διαστήματα σε αγώνες του Παλλαλιακού.

Επίσης, με τα χρώματα της ομάδας έχουν παίξει οι Πόντιοι βετεράνοι ποδοσφαιριστές Σάββας Κωφίδης, Γιώργος Παπαδόπουλος και Γιώργος Μύρτσος, και οι Πόντιοι γνωστοί ηθοποιοί Ιεροκλής Μιχαηλίδης και Τάκης Βαμβακίδης.

* Όρθιοι από αριστερά: Γιώργος Παπαδόπουλος, Αριστοτέλης Σπυρίδης, Άγγελος Σπανίδης, Γώγος Ιωαννίδης,  Κώστας Πανίδης, Κώστας Παναγιωτίδης, Λάζος Ιωαννίδης, Μιλτιάδης Ανδρεανίδης (προπονητής).
Καθιστοί από αριστερά: Γιώργος Ιωαννίδης, Σάββας Κωφίδης, Γιάννης Γκόσιος, Χρήστος Χαλκίδης, Μπάμπης Ιορδανίδης, Αλέξης Παρχαρίδης.

Ρωμανός Κοντογιαννίδης