15 Ιούνιος 2015, 14:58 - Τελευταία Ενημέρωση: 15 Ιούνιος 2015, 14:39

Το Δημόσιο διεκδικεί τη μισή Νέα Ιωνία, και τα προσφυγικά!

  • Το Δημόσιο διεκδικεί τη μισή Νέα Ιωνία, και τα προσφυγικά!
    Πανοραμική άποψη της Νέας Ιωνίας (φωτ.: Τάσος Τατάρογλου)

Περίπου 29.000 πολίτες, όσες είναι και οι επιστολές που ταχυδρομήθηκαν από την Κτηματική Υπηρεσία, έχουν χάσει τον τελευταίο καιρό τον ύπνο τους. Πρόκειται για κατοίκους της Νέας Ιωνίας που σήμερα καλούνται να αποδείξουν ότι είναι οι ιδιοκτήτες οικοπέδων που διεκδικεί το Δημόσιο! Παρότι το ζήτημα έχει λυθεί δικαστικά, με το Δημόσιο (το 1991) να παραιτείται από την υπόθεση αναγνωρίζοντας την ιδιοκτησία των εκτάσεων στο Ιερό Κοινό του Παναγίου Τάφου από όπου αγοράστηκαν στη συνέχεια τα οικόπεδα από τους σημερινούς ιδιοκτήτες, η διαδικασία της κτηματογράφησης του Δήμου Νέας Ιωνίας φέρνει και πάλι το θέμα στο προσκήνιο.

Το Δημόσιο διεκδικεί 2.000 στρέμματα που καλύπτουν μεγάλο μέρος του Περισσού και της Νέας Ιωνίας φτάνοντας στα όρια με τη Ριζούπολη, και μια έκταση 700-1.000 στρεμμάτων που θεωρούνται δασικά στις περιοχές της Αλσούπολης και της Νεάπολης. Στην τελευταία περίπτωση οι εκτάσεις είχαν ενταχθεί στο σχέδιο πόλης τη δεκαετία του 1950.  

Πρόκειται για 6.459 εντός σχεδίου οικόπεδα, ανάμεσά τους και όσα έχουν παραχωρητήρια από το κράτος, τα λεγόμενα προσφυγικά.

Σύμφωνα με την Καθημερινή, ο Δήμος Νέας Ιωνίας έχει απευθυνθεί στα υπουργεία Οικονομικών και Περιβάλλοντος ζητώντας νομοθετική λύση. Σύμφωνα με τον δήμαρχο Ηρακλή Γκότση, εξαιτίας του αλαλούμ που έχει προκύψει εμφανίστηκαν και διάφοροι επιτήδειοι που προσεγγίζουν κυρίως ηλικιωμένους, και ζητούν αμοιβή προκειμένου να καταθέσουν ένσταση αντί αυτών.