15 Ιούνιος 2015, 12:06 - Τελευταία Ενημέρωση: 15 Ιούνιος 2015, 11:54

Ο κακός ύπνος, αιτία για έμφραγμα και εγκεφαλικό στους άνδρες

  • Ο κακός ύπνος, αιτία για έμφραγμα και εγκεφαλικό στους άνδρες
    Φωτ.: Flickr

«Ένας καλός ύπνος την ημέρα, τον γιατρό τον κάνει πέρα» θα μπορούσε να είναι σε μία πρόταση το συμπέρασμα νέας ρωσικής έρευνας που παρουσιάστηκε στο συνέδριο EuroHeartCare της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καρδιολογίας. Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Καρδιολογίας Βαλέρι Γκαφάροφ της Ρωσικής Ακαδημίας Ιατρικών Επιστημών στο Νοβοσιμπίρσκ, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι όσοι δεν κοιμούνται καλά κινδυνεύουν περισσότερο από έμφραγμα και εγκεφαλικό.

Η έρευνα δείχνει ότι ο κακός ύπνος είναι παράγοντας καρδιαγγειακού κινδύνου όπως το κάπνισμα, η κακή διατροφή και η έλλειψη σωματικής άσκησης.

Το δείγμα των ερευνητών ήταν 657 άνδρες ηλικίας από 25 έως 64 ετών χωρίς ιστορικό εμφράγματος, εγκεφαλικού ή διαβήτη, οι οποίοι εξετάστηκαν για διάστημα δεκατεσσάρων ετών. Όπως διαπιστώθηκε, μεταξύ όσων έπαθαν έμφραγμα σε αυτό το διάστημα, το 63% είχε διαταραχές ύπνου. Σε σχέση με όσους κοιμούνταν κανονικά, οι άνδρες που έκαναν κακό ύπνο είχαν επίσης 1,5-4 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο για εγκεφαλικό.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Γκαφάροφ, όσοι έχουν ψυχικό στρες, λόγω χωρισμού για παράδειγμα, όσοι δεν έχουν τελειώσει τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση και όσοι κάνουν βαριά χειρωνακτική εργασία είναι πιο πιθανό να έχουν διαταραχές στον ύπνο. «Για τους περισσότερους ανθρώπους, αν και όχι για όλους, επαρκής ύπνος είναι αυτός των επτά έως οκτώ ωρών», καταλήγει.