15 Ιούνιος 2015, 10:13 - Τελευταία Ενημέρωση: 15 Ιούνιος 2015, 10:15

Τσίπρας προς δανειστές: Δεν θα θάψουμε τη δημοκρατία

  • Τσίπρας προς δανειστές: Δεν θα θάψουμε τη δημοκρατία
    Φωτ.: Αλέξανδρος Βλάχος (ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Σχεδόν 24 ώρες μετά το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις, αφού Ελλάδα και δανειστές εμμένουν στις θέσεις τους, ο πρωθυπουργός σε δήλωσή του στην Εφημερίδα των Συντακτών κάνει λόγο για πολιτική σκοπιμότητα από την πλευρά των δανειστών όταν ζητούν περικοπές στις συντάξεις. «Δεν θα πρέπει να εκλαμβάνουν ως αδυναμία την ειλικρινή επιθυμία για λύση και τα βήματα που έχουμε κάνει για να καλύψουμε τις διαφορές», διαμηνύει ο Αλέξης  Τσίπρας.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η ελληνική κυβέρνηση προσέρχεται στη διαπραγμάτευση με σχέδιο και με τεκμηριωμένες προτάσεις, και –όπως αναφέρει χαρακτηριστικά– «θα περιμένουμε υπομονετικά έως ότου οι θεσμοί προσχωρήσουν στον ρεαλισμό».

Τσίπρας: Δεν είναι ζήτημα ιδεολογικής εμμονής. Είναι ζήτημα δημοκρατίας. Δεν έχουμε το δικαίωμα να θάψουμε την ευρωπαϊκή δημοκρατία στον τόπο όπου γεννήθηκε.

Την ίδια ώρα, το δικό του μήνυμα –μέσω Twitter, αυτή τη φορά– επέλεξε να στείλει ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, δίνοντας παράλληλα και το στίγμα των διαπραγματεύσεων: «Βρήκαμε ισοδύναμα και τα αρνήθηκαν», αναφέρει.

Ο έτερος πρωταγωνιστής των διαπραγματεύσεων, που δεν είναι άλλος από τον υπουργό Οικονομικών, εμφανίζεται αισιόδοξος και τονίζει ότι πρόκειται για μια καλή μέρα. «Σήμερα είναι μια πολύ ωραία μέρα. Επιτέλους φτάσαμε στη στιγμή της καθαρότητας. Χθες η Ελλάδα είπε “ως εδώ και μη παρέκει”, τώρα πρέπει να πάρουν οι Ευρωπαίοι αποφάσεις», εξήγησε ο Γιάνης Βαρουφάκης μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Στο Κόκκινο. Είπε μάλιστα ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να υπογράψει παράταση της κρίσης, και επέμεινε στην αναδιάρθρωση του χρέους.

Βαρουφάκης: Εμείς δεν παίζουμε παιχνίδια, δεν μπλοφάρουμε. Έχουμε γίνει η Ευρώπη των δανειστών και των δανειζόμενων, όχι των λαών.

Θέλοντας να εξηγήσει την αποχώρηση της ελληνικής πλευράς από τις διαπραγματεύσεις, ο υπουργός Οικονομικών είπε και αυτός με τη σειρά του ότι υπήρχαν στο τραπέζι λελογισμένες προτάσεις και μεταρρυθμίσεις αλλά παρ’ όλα αυτά οι δανειστές επέμειναν σε άλλου είδους μέτρα. «Αν συνεχίσετε να επιμένετε ότι πρέπει να κόψουμε το ΕΚΑΣ για να αποπληρώνουμε ένα μη βιώσιμο χρέος, εμείς δεν θα πληρώσουμε και αποχωρούμε. Ο ελληνικός λαός δεν θέλει μια κυβέρνηση που θα υπογράφει μια κρίση στο διηνεκές», κατέληξε.