14 Ιούνιος 2015, 21:37 - Τελευταία Ενημέρωση: 14 Ιούνιος 2015, 21:24

Δραγασάκης και Κομισιόν για τη διακοπή των διαπραγματεύσεων

  • Δραγασάκης και Κομισιόν για τη διακοπή των διαπραγματεύσεων
    Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γ. Δραγασάκης

Σε τεντωμένο σκοινί πλέον κινούνται Ελλάδα και δανειστές μετά την διακοπή των συνομιλιών. Ο Γιάννης Δραγασάκης, που μετέχει στην αντιπροσωπεία των Βρυξελλών, υποστήριξε ότι η ελληνική πλευρά έδωσε στους θεσμούς συμπληρωματικές προτάσεις, οι οποίες ανοίγουν το δρόμο για την τελική συμφωνία που θα καλύπτει τους τρεις πυλώνες: δημοσιονομικό, χρηματοδοτικό και αναπτυξιακό.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης έδειξε επίσης τα σημεία της διαφωνίας από πλευράς δανειστών, αναφέροντας ότι ζητούν περικοπές συντάξεων κατά 1% του ΑΕΠ και αύξηση του ΦΠΑ επίσης κατά 1% του ΑΕΠ.

Πρόσθεσε ακόμη ότι η ελληνική πλευρά παραμένει σε ετοιμότητα για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων.

Στον αντίποδα, η Κομισιόν υποστήριξε ότι: «Έχει σημειωθεί κάποια πρόοδος, οι συνομιλίες δεν έχουν καταφέρει το στόχο τους καθώς εξακολουθούν να υπάρχουν σημαντικές διαφορές μεταξύ των σχεδίων των ελληνικών αρχών και των κοινών απαιτήσεων της Επιτροπής, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ της τάξης του 0,5-1% του ΑΕΠ, που ισοδυναμεί με 2 δισ. ευρώ μόνιμων δημοσιονομικών μέτρων σε ετήσια βάση. Επιπλέον, οι ελληνικές προτάσεις παραμένουν ημιτελείς».

Ακόμη, αναφέρεται ότι ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ «παραμένει πεπεισμένος ότι με την ενίσχυση των μεταρρυθμιστικών προσπαθειών από την ελληνική πλευρά και την πολιτική βούληση από όλες τις πλευρές, η λύση μπορεί ακόμα να βρεθεί πριν από το τέλος του μήνα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ