14 Ιούνιος 2015, 15:11 - Τελευταία Ενημέρωση: 14 Ιούνιος 2015, 14:46

Η ελάφρυνση του χρέους στο τραπέζι των συνομιλιών

  • Το θρίλερ της διαπραγμάτευσης και τα ανοιχτά θέματα
    (Φωτ.:EPA / Steven Tompson)

Tο θέμα της ελάφρυνσης του χρέους είναι στο τραπέζι των συνομιλιών, που διεξάγονται μεταξύ της Αθήνας και των πιστωτών. Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, πηγή που πρόσκειται στις διαπραγματεύσεις –η οποία αρνήθηκε να διευκρινίσει ποιοι συμμετέχουν στις συνομιλίες αυτές– παραδέχθηκε πως η Ελλάδα δεν θα μπορούσε να επωμισθεί μεγαλύτερο χρέος, χωρίς να υπάρξει κάποιου είδους ελάφρυνση.

«Υπάρχει ανάγκη για χρηματοδότηση τα επόμενα χρόνια πολύ μεγαλύτερη απ' ό,τι αναμενόταν. Έτσι η Ελλάδα θα πρέπει να επωμισθεί πολύ περισσότερο χρέος. Αυτό είναι αναπόφευκτο, αν έχεις πιο χαμηλά δημοσιονομικά πλεονάσματα», ειπώθηκε χαρακτηριστικά.

Το Reuters σημειώνει πως αξιωματούχοι της Ε.Ε. αμφισβητούν τη θέση της Ελλάδας, ότι το χρέος προκαλεί ασφυξία στην οικονομία.

Αντίθετα, υποστηρίζουν πως η Αθήνα θα αρχίσει να αποπληρώνει τα δάνεια στήριξης το 2023. Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ παραμένει σε επαφή με τον Αλέξη Τσίπρα για την εξεύρεση μιας «αμοιβαία αποδεκτής λύσης εντός των προθεσμιών», δήλωσε ο Βάλντις Ντομπρόβσκις.

Μιλώντας στη γερμανική εφημερίδα Die Welt, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν χτύπησε παράλληλα το καμπανάκι λέγοντας ότι «ο χρόνος εξαντλείται». Πρόσθεσε πως η Κομισιόν είναι έτοιμη να δεχθεί αλλαγές στο πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων, εφόσον όμως έχουν ισοδύναμο δημοσιονομικό αποτέλεσμα.