12 Ιούνιος 2015, 21:03 - Τελευταία Ενημέρωση: 12 Ιούνιος 2015, 18:05

Ποντιακά τραγούδια στην Πράσινη Γραμμή σχεδιάζει να πει ο Θεόδωρος Τερζόπουλος

  • Ποντιακά τραγούδια στην Πράσινη Γραμμή σχεδιάζει να πει ο Θεόδωρος Τερζόπουλος
    Φωτ.: Johanna Weber

Τα Τείχη της Ντροπής – Τρωάδες είναι ο τίτλος ενός από τα πιο φιλόδοξα πρότζεκτ που πρόκειται να παρουσιαστεί στην Πάφο τον Ιούλιο του 2017 στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την Πολιτιστική Πρωτεύουσα. Η ιδέα για μια πολυπολιτισμική και πολύγλωσση παράσταση, βασισμένη στο κείμενο του Ευριπίδη, ανήκει στον καταξιωμένο σκηνοθέτη και ερευνητή του θεάτρου Θεόδωρο Τερζόπουλο ο οποίος εξασφάλισε το «ναι» του Γιάννη Κουνέλλη για τη σκηνογραφία.

Ο ίδιος ο σκηνοθέτης ζήτησε δημόσια από τη Δέσποινα Μπεμπεδέλη να ερμηνεύσει τον απαιτητικό ρόλο της Εκάβης, και όπως όλα δείχνουν πρόκειται για την πρώτη ηθοποιό που έχει «κλειδώσει». Οι υπόλοιποι ρόλοι θα ερμηνευθούν από καλλιτέχνες που προέρχονται από διχοτομημένες πόλεις όπως η Λευκωσία, τα Ιεροσόλυμα και το Μοστάρ. Ακροάσεις θα γίνουν τόσο στην Κύπρο όσο και στο εξωτερικό, ενώ μέχρι τις αρχές του 2016 αναμένεται να γίνει ένα επταήμερο πολιτιστικό εργαστήρι.  

Στις «Τρωάδες» του Ευριπίδη βλέπουμε τον πόλεμο από την οπτική του άμαχου πληθυσμού. Είναι η τρίτη τραγωδία της τριλογίας με θέμα τον Τρωικό Πόλεμο.

Κατά πάσα πιθανότητα στο πλαίσιο της παράστασης θα τοποθετηθεί μια εγκατάσταση του Κουνέλλη στην Πράσινη Γραμμή. Εκεί, σε ένα ξεχωριστό δρώμενο, η Δέσποινα Μπεμπεδέλη θα ερμηνεύσει έναν μονόλογο από τις Τρωάδες και ο ίδιος ο σκηνοθέτης θα πει ποντιακά τραγούδια.

Σύμφωνα με τον Θεόδωρο Τερζόπουλο, που μίλησε στον Φιλελεύθερο, στόχος του συγκεκριμένου πρότζεκτ είναι να ανοίξει μια συζήτηση για το πόσο μπορούμε να διαχειριστούμε σήμερα αυτά τα μεγάλα κείμενα. Άλλωστε ο ίδιος, με αμέτρητες παραγωγές στην Ελλάδα και το εξωτερικό, είναι γνωστός για τις ιδιαίτερες παραστάσεις του που χρησιμοποιούν το σώμα για να αντικαταστήσουν το λόγο.