12 Ιούνιος 2015, 13:54 - Τελευταία Ενημέρωση: 12 Ιούνιος 2015, 13:50

«Τα άμωμα σφάγια του ποντιακού ελληνισμού»

  • «Τα άμωμα σφάγια του ποντιακού ελληνισμού»

«Τα άμωμα σφάγια του ποντιακού ελληνισμού» ήταν ο τίτλος της εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 7 Ιουνίου (με αφορμή την ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονίας των Ποντίων) στον Ιερό Ναό Αγίου Παντελεήμονος Μεσιανού από τον Πολιτιστικό-Εξωραϊστικό Σύλλογο Ποντίων Μεσιανού.

Πλήθος κόσμου έδωσε το παρών στις εκδηλώσεις, οι οποίες στόχο είχαν να συμβάλουν στη διάδοση της ποντιακής πολιτιστικής κληρονομιάς, για να τιμήσει τα θύματα της Γενοκτονίας των χριστιανικών λαών της Ανατολής.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με ιστορική αναδρομή για το χωριό Μεσιανό από την Μαρία Αγαθαγγελίδου, κάτοικο του χωριού, ενώ ακολούθησε σύντομη εισήγηση για τη Γενοκτονία των Ποντίων από τον Παύλο Ιντζέ, ιστορικό και φιλόλογο. Στη συνέχεια παρουσιάστηκε μια ανθολογία της ακριτικής ποιητικής παράδοσης. Την απαγγελία των ποιημάτων έκανε ο εκπαιδευτικός Κωνσταντίνος Ευθυμιάδης, με τη συνοδεία ποντιακής μουσικής από το Σύλλογο Ποντίων Γιαννιτσών και το Μουσικό Σχολείο Γιαννιτσών, υπό την καλλιτεχνική επιμέλεια και καθοδήγηση του καθηγητή ποντιακής λύρας Αλέξη Στεφανίδη.


Ποντιακοί χοροί από το Σύλλογο Ποντίων Μεσιανού.

Το πρόγραμμα συνέχισε ο Σύλλογος Ποντίων Μεσιανού, ο οποίος παρουσίασε παραδοσιακούς ποντιακούς χορούς, αλλά και ο Αρμενικός Πολιτιστικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης, Χαμασκαΐν, που ενθουσίασε το κοινό φέρνοντάς το –για πρώτη φορά στο πλαίσιο αυτών των εκδηλώσεων– σε επαφή με τον πολιτισμό και την παράδοση της Αρμενίας.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με ένα πλούσιο μουσικό πρόγραμμα από φοιτητές του Τμήματος Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής της Σχολής Καλλιτεχνικών Σπουδών Άρτας, οι οποίοι με κέφι και ζωντάνια κράτησαν το ακροατήριο στο ρυθμό της παράδοσης μέχρι αργά το βράδυ.

Εκδηλωσεις
ΚΥΡΙΑΚΗ07
ΙΟΥΝΙΟΣ
2015
07:00
Επιχειρώντας να συμβάλλει στη διάδοση της ποντιακής πολιτιστικής κληρονομιάς και να τιμήσει τα...