12 Ιούνιος 2015, 11:04 - Τελευταία Ενημέρωση: 12 Ιούνιος 2015, 11:02

Ντάισελμπλουμ: Σκληρές αποφάσεις ή ελληνική χρεοκοπία

  • Ντάισελμπλουμ: Σκληρές αποφάσεις ή ελληνική χρεοκοπία
    Φωτ.: Stephanie Lecocq (EPA)

Μετά από ένα διήμερο σκληρό πόκερ στις Βρυξέλλες, και με την ελληνική συμφωνία να μην λέει να κλείσει, ο επικεφαλής του Eurogroup δηλώνει ξεκάθαρα στην Αθήνα πως αν θέλει να εξασφαλίσει δάνεια και να αποφύγει τη χρεοκοπία, τότε οι σκληρές αποφάσεις είναι μονόδρομος. Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Helsingin Sanomat δήλωσε ότι «αν η ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί να αποδεχθεί το γεγονός ότι δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις και ότι οι δύσκολες αποφάσεις πρέπει απλώς να ληφθούν, τότε είναι μόνη της».

Ντάισελμπλουμ: Οι προτάσεις της Ελλάδας έχουν νόημα από οικονομικής άποψης. Μπορεί να επιτευχθεί εγκαίρως συμφωνία ώστε να αποδεσμευθεί βοήθεια πριν από το τέλος του μήνα.

Και στην Αθήνα όμως φαίνεται να πιστεύουν ότι μπορεί να υπάρξει συμφωνία ακόμα και μέχρι τις 18 Ιουνίου. Ο υπουργός Επικρατείας αρμόδιος για το κυβερνητικό έργο Αλέκος Φλαμπουράρης εμφανίστηκε αισιόδοξος μιλώντας το πρωί στην ΕΡΤ. «Συμφωνία θα υπάρξει, διότι χρεοκοπία της χώρας μας δεν συμφέρει ούτε εμάς ούτε τους δανειστές μας», είπε χαρακτηριστικά.

Φλαμπουράρης: Ζητάνε να καταργηθεί μέχρι και το ΕΚΑΣ που το παίρνουν οι χαμηλοσυνταξιούχοι για λόγους επιβίωσης.

Ο υπουργός Επικρατείας ανέφερε ακόμα πως η κυβέρνηση έχει να αντιμετωπίσει την προπαγάνδα που εκπορεύεται από τους δανειστές «και από τους εδώ εκπροσώπους τους», όπως είπε. Από τη δική του μεριά ο Πάνος Καμμένος μιλώντας στο Mega προειδοποίησε ότι η κυβέρνηση δεν κάνει πίσω, και δήλωσε ότι αν δεν υπάρξει λύση έως το τέλος του μήνα «δεν θα πληρώσουμε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο».