11 Ιούνιος 2015, 20:50 - Τελευταία Ενημέρωση: 11 Ιούνιος 2015, 20:48

«Στην Ελλάδα επιβλήθηκε το Μνημόνιο για να σωθούν Γαλλικές και Γερμανικές τράπεζες»

  • «Στην Ελλάδα επιβλήθηκε το Μνημόνιο για να σωθούν Γαλλικές και Γερμανικές τράπεζες»
    Ο πρώην πρόεδρο της ΕΚΤ Ζαν Κλοντ Τρισέ (Φωτ.: EPA / J.J.Guillen)

Ρουκέτες κατά της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και κατά της Γαλλίας και Γερμανίας εξαπέλυσε ο πρώην σύμβουλος του Χοσέ Μανουέλ Μπαρόζο, Φιλίπ Λεγκρέν, κατά τη διάρκεια της ακρόασής του στο πλαίσιο της συνεδρίασης της Επιτροπής Αλήθειας του Χρέους. Αποκάλυψε ότι στην Ελλάδα επιβλήθηκε το Μνημόνιο και τα δυσβάσταχτα μέτρα που ακολούθησαν για να σωθούν οι Γαλλικές και οι Γερμανικές τράπεζες.

Επιπλέον, κατηγόρησε ευθέως τον πρώην πρόεδρο της ΕΚΤ, Ζαν Κλοντ Τρισέ, διότι έβαλε -κατά τον ίδιο- τα συμφέροντα της Γαλλίας πάνω από της Ευρώπης και σημείωσε πως πρέπει να υπάρξει «κούρεμα» του ελληνικού χρέους. «Οι γαλλικές τράπεζες κατείχαν ελληνικά ομόλογα ύψους 20 δισ. ευρώ και οι γερμανικές 17,2 δισ. ευρώ οπότε αν προχωρούσε αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους θα έχαναν αυτό το ποσό», είπε.

Συμπλήρωσε τέλος, ότι «στην πραγματικότητα αν γινόταν αναδιάρθρωση, αυτό θα είχε δημοσιονομικό κόστος για τους πολίτες Γαλλίας και Γερμανίας» ενώ χαρακτήρισε «βάρβαρο» το πρόγραμμα δημοσιονομικής πολιτικής που επιβλήθηκε στην Ελλάδα.