11 Ιούνιος 2015, 19:50 - Τελευταία Ενημέρωση: 11 Ιούνιος 2015, 20:04

Φρένο σε κρυφές χρεώσεις του ΕΟΠΥΥ από το υπουργείο Υγείας

  • Κουρουμπλής: Το αποτέλεσμα δίνει δύναμη στον Τσίπρα

Το υπουργείο Υγείας παρεμβαίνει και με απόφασή του βάζει φρένο σε κρυφές χρεώσεις που επιβάλλονταν επιπρόσθετα στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ από ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα, όταν υπόκεινταν σε διαγνωστικές εξετάσεις υψηλής καινοτομίας.

Με αυτήν την απόφαση, οι ασφαλισμένοι του Οργανισμού δεν θα πληρώνουν επιπλέον για εξετάσεις, όπως ψηφιοποιημένες ακτινογραφίες και ψηφιοποιημένες μαστογραφίες.

Ο ΕΟΠΥΥ είχε δεχθεί μέχρι πρότινος σωρεία καταγγελιών και παραπόνων από ασφαλισμένους, που αφορούσαν την επιβολή επιπρόσθετης οικονομικής επιβάρυνσης από τους ιδιώτες παρόχους γι’ αυτού του τύπου τις διαγνωστικές εξετάσεις.

Οι ιδιώτες πάροχοι, αναφέρει ανακοίνωση του υπουργείου, απαιτούσαν με αυθαίρετο τρόπο, την επιπρόσθετη αυτή οικονομική επιβάρυνση, χωρίς να καθορίζεται από καμία κανονιστική πράξη το ύψος της ανά είδος εξέτασης υψηλής καινοτομίας. Σε αρκετές περιπτώσεις οι δικαιούχοι του ΕΟΠΥΥ σε «εφαρμογή» του σχετικού εδαφίου προηγούμενης Υπουργικής Απόφασης αναγκάζονταν να καταβάλλουν συμμετοχή που υπερέβαινε την αποζημίωση της εξέτασης με βάση το Κρατικό Τιμολόγιο (για παράδειγμα στην εξέταση της μαστογραφίας καλούνταν να καταβάλλουν ποσά 10-50 ευρώ για ψηφιοποιημένη μαστογραφία και 40-120 ευρώ για ψηφιακή μαστογραφία, ποσά που υπερβαίνουν την κοστολόγηση της εξέτασης με βάση το Κρατικό Τιμολόγιο, η οποία είναι 8,01 ευρώ).