12 Ιούνιος 2015, 08:32 - Τελευταία Ενημέρωση: 12 Ιούνιος 2015, 10:45

Σο τέλεμαν απάν' – Λήξη της χρονιάς για τους σπουδαστές της ποντιακής διαλέκτου

  • Σο τέλεμαν απάν' – Λήξη της χρονιάς για τους σπουδαστές της ποντιακής διαλέκτου
    Ο λυράρης Γιώργος Μουρατίδης με τη δασκάλα ποντιακής διαλέκτου Αλκμήνη Θεοδωρίδου

Άφησαν στην άκρη τα τετράδια, τα μολύβια και το εγχειρίδιο εκμάθησης της ποντιακής διαλέκτου και το έριξαν στο μουχαπέτ’.

Με χορό και τραγούδι, υπό τους ήχους της κεμεντζέ που έπαιζε ο λυράρης Γιώργος Μουρατίδης, γιόρτασαν τη λήξη της εκπαιδευτικής χρονιάς οι σπουδαστές ποντιακής διαλέκτου μέσα από το πρόγραμμα Διά Βίου Μάθηση του Δήμου Καλαμαριάς, αλλά και αυτοί που παρακολούθησαν μαθήματα ποντιακών στην Ένωση Ποντίων Καλαμαριάς. Κοινό σημείο και των δύο τμημάτων η δασκάλα τους Αλκμήνη Θεοδωρίδου, με πρωτοβουλία της οποίας διοργανώθηκε το συγκεκριμένο μουχαπέτ’, το τέταρτο κατά σειρά φέτος.

Άτομα κάθε ηλικίας και επαγγελματικών ενασχολήσεων, από 23 έως 66 ετών, μεταξύ τυρού και αχλαδίου επικοινώνησαν μεταξύ τους στα ποντιακά, θυμήθηκαν τις δυσκολίες στην τάξη και δήλωσαν απολύτως ικανοποιημένοι που πλέον μπορούν να μιλήσουν τη γλώσσα των προγόνων τους.

Οι περισσότεροι έδωσαν ραντεβού για το φθινόπωρο, προκειμένου να συνεχίσουν και να ολοκληρώσουν την εκμάθηση της ποντιακής διαλέκτου.

«Πριν ξεκινήσω τα μαθήματα, δεν γνώριζα καθόλου ποντιακά. Τώρα μπορώ να τα καταλάβω και να επικοινωνήσω κι εγώ μέχρι κάποιο βαθμό. Θα συνεχίσω και του χρόνου. Είμαι δασκάλα στο επάγγελμα και ήθελα να γνωρίσω τον ποντιακό πολιτισμό και τη διάλεκτο, που έχει ρίζες αρχαιοελληνικές», είπε η 23χρονη Έλσα Δημητριάδου, η οποία είναι Πόντια από τη μαμά της.

«Είμαι Πόντιος δεύτερης γενιάς και ο μεγαλύτερος σε ηλικία στην τάξη. Στα 64 μου άρχισα να ψάχνω για τις ρίζες μου, διότι ποτέ στην οικογένειά μου δεν μιλούσαμε για τον Πόντο. Ο πατέρας μου ήταν Πόντιος και η μητέρα μου Κρητικιά. Πρώτη φορά ένιωσα τη συγκίνηση για τον τόπο που γεννήθηκε ο πατέρας μου», ανέφερε από την πλευρά του ο 66χρονος Νίκος Αβραμίδης.


Ο Νίκος Αβραμίδης

Ρωμανός Κοντογιαννίδης