11 Ιούνιος 2015, 13:02 - Τελευταία Ενημέρωση: 11 Ιούνιος 2015, 12:42

Τι να κάνουμε με τον «πορνοϊό» που κατακλύζει το Facebook

  • Τι να κάνουμε με τον «πορνοϊό» που κατακλύζει το Facebook

Ένας ιός, που έχει εμφανιστεί και στο παρελθόν με τον ίδιο τρόπο «δράσης», σαρώνει τις τελευταίες ημέρες το Facebook μολύνοντας μεγάλο αριθμό υπολογιστών και κλέβοντας κωδικούς. «Backdoor Trojan» ονομάζεται το κακόβουλο λογισμικό που εξαπλώνεται με την εμφάνιση ανάρτησης βίντεο πορνογραφικού περιεχομένου.

Σύμφωνα με τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος η επίμαχη ανάρτηση στο Facebook φαίνεται να έχει κοινοποιηθεί από φίλο του χρήστη και ο χρήστης να έχει επισημανθεί σε αυτή με ετικέτα (tag). Αν κάποιος πατήσει πάνω στο σύνδεσμο για να δει το βίντεο, τότε μεταφέρεται σε άλλη σελίδα. Τα πρώτα δευτερόλεπτα του βίντεο ξεκινούν να παίζουν και στη συνέχεια η αναπαραγωγή του σταματάει και εμφανίζεται ένα μήνυμα με το οποίο ο χρήστης ενημερώνεται ότι απαιτείται να κατεβάσει μια αναβάθμιση του Adobe Flash Player.

Σε περίπτωση που κάποιος κατεβάσει το «αρχείο» τότε κατεβάζει και τον ιό. Πρόκειται για νέα έκδοση προηγούμενου ιού· κύριο χαρακτηριστικό του η γρηγορότερη εξάπλωση.

Το συγκεκριμένο κακόβουλο λογισμικό έχει τη δυνατότητα να «παρακολουθεί» το πληκτρολόγιο και το ποντίκι του μολυσμένου υπολογιστή. Έτσι υποκλέπτονται οι πάσης φύσεως κωδικοί που χρησιμοποιεί κάποιος στο διαδίκτυο: από τους κωδικούς για τα e-mail μέχρι εκείνους για τις πιστωτικές κάρτες. Επιπλέον, ο συγκεκριμένος ιός έχει τη δυνατότητα να αναρτά αυτόματα στο Facebook του χρήστη το ίδιο βίντεο πορνογραφικού περιεχομένου κάνοντας tag τους φίλους του.

Προκειμένου να σταματήσει η εξάπλωση του ιού, η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος συμβουλεύει τους χρήστες:

  • Να μην πατούν πάνω σε αναρτήσεις με περίεργο περιεχόμενο ή σε αναρτήσεις που φαίνεται ότι δεν οδηγούν σε γνωστή ιστοσελίδα.
  • Από τις ρυθμίσεις του Facebook να ενεργοποιήσουν τη ρύθμιση που δεν επιτρέπει σε κάποιον να τους κάνει tag αν δεν το εγκρίνουν.
  • Να χρησιμοποιούν εφαρμογές ασφαλείας, όπως λογισμικό Antivirus, το οποίο θα πρέπει να είναι πάντοτε ενημερωμένο.
  • Να ελέγχουν και να έχουν πάντοτε ενημερωμένη την έκδοση του λειτουργικού συστήματος του υπολογιστή.