10 Ιούνιος 2015, 21:34 - Τελευταία Ενημέρωση: 10 Ιούνιος 2015, 21:36

Εννιάμηνη παράταση του προγράμματος ζητά η Ελλάδα

  • Εννιάμηνη παράταση του προγράμματος ζητά η Ελλάδα
    Φωτ.: Συμέλα Παντζαρτζή (ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Με στόχο να εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο παράτασης της δανειακής σύμβασης κατά εννέα μήνες. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές από τις Βρυξέλλες, το σχετικό αίτημα χρηματοδότησης περιλαμβάνει τα κεφάλαια από το ευρωπαϊκό «μερίδιο» του τρέχοντος προγράμματος, τα χρήματα του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), καθώς και την ανταλλαγή χρέους μεταξύ του ESM και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι ζητούμενο είναι η επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας και η άρση της αβεβαιότητας. Σε «αντάλλαγμα» η Αθήνα δηλώνει διατεθειμένη να συζητήσει τους στόχους για τα πρωτογενή πλεονάσματα επισημαίνοντας, ωστόσο, ότι δεν έχει οριστικοποιηθεί ακόμα τίποτα. «Οι διαβουλεύσεις προς αυτήν την κατεύθυνση συνεχίζονται σε όλα τα επίπεδα», επισημαίνει η ελληνική πλευρά.

Την ίδια ώρα το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ αποφάσισε να δώσει «ανάσα» 2,3 δισ. ευρώ στις ελληνικές τράπεζες.

Το όριο το ELA πλέον ανέβηκε στα 83 δισ. ευρώ κάτι που σημαίνει ότι με τα νέα δεδομένα το μαξιλάρι ρευστότητας του ελληνικού τραπεζικού συστήματος διαμορφώνεται στα 3 δισ. ευρώ.