10 Ιούνιος 2015, 23:10 - Τελευταία Ενημέρωση: 10 Ιούνιος 2015, 23:37

Έξαλλοι οι Γάλλοι με τον Βαλς που πήγε στον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ με το πρωθυπουργικό αεροσκάφος

  • Έξαλλοι οι Γάλλοι με τον Βαλς που πήγε στον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ με το πρωθυπουργικό αεροσκάφος
    Φωτ.: Yoan Valat (EPA)

Στο επίκεντρο πολιτικής θύελλας βρίσκεται τις τελευταίες πέντε ημέρες ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Μανουέλ Βαλς. Αιτία το ταξίδι του με το πρωθυπουργικό αεροσκάφος στο Βερολίνο όπου μαζί με τους δύο γιους του παρακολούθησε τον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ. Μεσούσης της οικονομικής κρίσης, η επιλογή του Βαλς να ταξιδέψει με το Φάλκον, εκτός από τις άσχημες εντυπώσεις που προκαλεί στους Γάλλους, πλήττει και την συνολική εικόνα του πρωθυπουργού που εμφανίζεται ως ακέραιος και μετρημένος.

Τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης αναρωτιούνται αν ήταν ένα «επίσημο» ταξίδι το κόστος του οποίου –μεταξύ 12.000 και 15.000 ευρώ– πρέπει να χρεωθεί στο κράτος ή ένα «ιδιωτικό» ταξίδι που πρέπει να πληρωθεί από την… πρωθυπουργική τσέπη.

Η κυβέρνηση απαντά ότι πρόκειται για το πρώτο: ο Μανουέλ Βαλς παρακολούθησε τον αγώνα έπειτα από πρόσκληση του προέδρου της UEFA Μισέλ Πλατινί με τον οποίο συζήτησε σχετικά με τη διοργάνωση από τη Γαλλία του Euro 2016.

Το γεγονός, ωστόσο, ότι ο πρωθυπουργός της Γαλλίας έχει ο ίδιος επιβεβαιώσει ότι είναι οπαδός της ομάδας της Μπαρτσελόνα αλλά και η παρουσία των γιων του, που αποκαλύφθηκε μόλις χθες, εγείρουν αμφιβολίες σχετικά με την φύση αυτού του ταξιδιού, που επιπλέον δεν ήταν καταγεγραμμένο στην ατζέντα των επίσημων υποχρεώσεών του.

Ο ίδιος ο Βαλς συνέβαλε στο κλίμα σύγχυσης καθώς αναφέρθηκε στο «πάθος» του για το ποδόσφαιρο, ενώ υπερασπίστηκε το δικαίωμά του να απολαμβάνει «στιγμές χαλάρωσης» με δεδομένο το υπερφορτωμένο πρόγραμμά του.