10 Ιούνιος 2015, 19:44 - Τελευταία Ενημέρωση: 10 Ιούνιος 2015, 19:59

Δικαστική απόφαση-βόμβα επαναφέρει τις συντάξεις σε επίπεδα 2012

  • Δικαστική απόφαση-βόμβα επαναφέρει τις συντάξεις σε επίπεδα 2012

Δημοσιοποιήθηκε η πολυαναμενόμενη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας με την οποία κρίνονται αμετάκλητα αντισυνταγματικές οι μειώσεις σε κύριες και επικουρικές συντάξεις που έγιναν μετά το 2012, δηλαδή με το δεύτερο μνημόνιο. Αυτό σημαίνει ότι μετά τη δημοσίευση της απόφασης στις 9 Ιουνίου όλοι οι συνταξιούχοι, ανεξάρτητα από αν προσέφυγαν στη δικαιοσύνη ή όχι, θα πρέπει να λάβουν τη σύνταξη τους όπως ήταν πριν από τρία χρόνια.

Η απόφαση φέρνει αυξήσεις έως και 15% σε περίπου 800.000 συνταξιούχους του ΙΚΑ και των ΔΕΚΟ με συντάξεις από 1.000 ευρώ και άνω. 

Μπορεί το Συμβούλιο της Επικρατείας να δικαιώνει τους συνταξιούχους εντούτοις, σε μια προσπάθεια να περιοριστεί το δυσβάσταχτο οικονομικό κόστος, δεν προβλέπει να δοθούν αναδρομικά. Δηλαδή, οι δικαιούχοι δεν θα λάβουν τα χρήματα που τους περικόπηκαν τα τελευταία χρόνια. Μοναδική εξαίρεση όσοι έχουν προσφύγει στη δικαιοσύνη, οι οποίοι όμως είναι ελάχιστοι σε σχέση με το σύνολο των συνταξιούχων.

Παρόμοιο δικαστικό προηγούμενο υπάρχει τόσο με τους ένστολους όσο και με τις περικοπές στις αποδοχές των πανεπιστημιακών.

Δικαστικές πηγές σχολίαζαν ότι αν και το περιεχόμενο της απόφασης συμβαδίζει με τις προεκλογικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης, το οικονομικό επιτελείο –εν μέσω και των διαπραγματεύσεων με τους πιστωτές– θα αντιμετωπίσει σημαντικές δυσκολίες καθώς το δημοσιονομικό κόστος είναι μεγάλο και εξαιρετικά δύσκολο να καλυφθεί.