10 Ιούνιος 2015, 18:33 - Τελευταία Ενημέρωση: 10 Ιούνιος 2015, 20:41

Στον «αέρα» η συνάντηση του Τσίπρα με Μέρκελ και Ολάντ

  • Στον «αέρα» η συνάντηση του Τσίπρα με Μέρκελ και Ολάντ
    Στιγμιότυπο από την άφιξη της Άνγκελα Μέρκελ και του Αλέξη Τσίπρα στη Σύνοδο Κορυφής (φωτ.: Olivier Hoslet / EPA)

Ένα παιχνίδι για γερά νεύρα βρίσκεται σε εξέλιξη στις Βρυξέλλες, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής, και αφορά στη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με την Άνγκελα Μέρκελ και τον Φρανσουά Ολάντ. Η προγραμματισμένη για απόψε τριμερής βρίσκεται εδώ και ώρες στον αέρα, με τις πληροφορίες από όλες τις πλευρές να είναι αλληλοσυγκρουόμενες.

Το ραντεβού Τσίπρα, Μέρκελ και Ολάντ είχε κλειστεί το περασμένο Σάββατο κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης της ελληνικής με τη γερμανική πλευρά.

«Βεβαίως θα συναντήσω τον Τσίπρα αν θέλει», είχε δηλώσει νωρίτερα η Άνγκελα Μέρκελ, ενώ ο Γάλλος πρόεδρος έκανε έκκληση για επιτάχυνση και γρήγορη ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στην Ελλάδα και τους πιστωτές της. Ελληνική πηγή που βρίσκεται κοντά στις διαπραγματεύσεις, νωρίς το απόγευμα της Τετάρτης άφηνε ανοιχτό το ενδεχόμενο συνάντησης με τη γερμανική πλευρά, προσθέτοντας όμως ότι το ραντεβού θα πραγματοποιηθεί «μόνο εάν υπάρχει έδαφος».

Reuters: Μέρκελ και Ολάντ έχουν τον Τσίπρα στην αναμονή, πιέζοντας για ελληνικές παραχωρήσεις.

Πάντως, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι δηλώνουν στο Reuters ότι Γαλλία και Γερμανία θεωρούν αμφίβολη τη συνάντηση καθώς δεν έχουν ικανοποιηθεί από τις ελληνικές προτάσεις. Οι κυβερνητικοί εκπρόσωποι, ωστόσο, σε Παρίσι και Βερολίνο παραμένουν… σφίγγες. Η εκπρόσωπος της γερμανικής καγκελαρίας είπε ότι δεν μπορεί να επιβεβαιώσει τη συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα, και πως «αν η ελληνική πλευρά θέλει κάτι τέτοιο, μπορούμε να βρούμε τρόπο να γίνει». Στο ίδιο μήκος κύματος και το Μέγαρο των Ηλυσίων, που απαντά ότι τίποτε δεν είναι προγραμματισμένο αλλά αυτό μπορεί να αλλάξει τις επόμενες ώρες.